Dragnea: L-am asigurat pe Viktor Orban că situația liceului catolic din Târgu Mureș va fi rezolvată prin HG sau lege

Data publicării:
170714_dragnea_ZIUA_FRANTEI_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că l-a asigurat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, că situația de la Liceul Catolic din Târgu Mureș va fi rezolvată, printr-o hotărâre de guvern sau lege, pentru anul școlar viitor, iar în schimb acesta a promis afirmarea susținerii din partea maghiară a candidaturii României la OECD.

170714_dragnea_ZIUA_FRANTEI_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Dragnea a mai spus că președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a facilitat discuția telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

L-am sunat pe domnul Kelemen Hunor și am zis: „domn'e, aș vrea să vorbesc cu domnul Orban la telefon, se poate ? Poate ai telefonul, ai cunoștințe, aveți contacte”. „Da !”. M-a sunat înapoi și mi-a spus marți, la ora 1,00, puteți vorbi la telefon, venea de nu știu unde. Am vorbit, un interlocutor foarte deschis la dialog, un politician, după părerea mea inteligent, foarte pragmatic și cu simțul umorului. Și am convenit următoarele: că decât să ne certăm ca țări, de ani de zile, în loc să cooperăm economic, în loc să fim mai puternici împreună, pentru că putem avea foarte multe interese comune, și economice și de strategie și de muncă împreună în UE, cred că e mai bine să găsim soluții la ceea ce ne interesează și în prezent și în viitor. Și i-am spus: „consider că este total îndreptățită cererea și solicitarea ca acel liceu să funcționeze” (...) Și i-am spus „vom rezolva această problemă, în așa fel încât, începând cu anul școlar viitor, acel liceu să se înființeze”. Și vom adopta, ori hotărâre de guvern, ori lege în Parlament, vom face toate demersurile legale ca acel liceu să se înființeze”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3, întrebat ce a discutat cu premierul Ungariei și cine i-a facilitat convorbirea.

Președintele PSD a adăugat că, în schimb, premierul ungar „s-a angajat că va da dispoziție ministrului de Externe, care era, sau urma să meargă la Washington, să spună că Ungaria susține România pentru OECD. Stabilim să mai avem niște întâlniri și să căutăm care sunt cele mai bune căi pentru a avea o colaborare bună între aceste două țări”, a menționat Dragnea.

El a explicat în context că în cazul liceului pus în discuție din Târgu Mureș este vorba de două clădiri unde funcționează „liceul tradițional, 'Unirea', unde învață toți copiii și mai este o clădire”. „Aceste două clădiri au fost retrocedate acum câțiva ani Bisericii Romano-Catolice, care nu a dat afară școala românească de acolo, dar a spus: 'domn'e, vă menținem aici fără probleme, dar avem și noi o dorință ca în cealaltă clădire mai mică să se înființeze un liceu romano-catolic. Și statul român a zis da !”, a mai afirmat liderul PSD.

Liviu Dragnea a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, că a discutat la telefon cu premierul ungar, Viktor Orban, despre situația de la Liceul Catolic din Târgu Mureș și l-a asigurat pe acesta că problema apărută „va fi rezolvată”.

Autoritățile ungare au anunțat, în urmă cu trei săptămâni, că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus într-o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu "un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri