Dragnea le promite primarilor schimbarea legilor

Data actualizării: Data publicării:
liviu dragnea fb

Liviu Dragnea le-a promis primarilor că legile vor fi modificare astfel încât aceştia să nu mai fie traşi la răspundere pentru investiţiile pe care le fac în comunitate. La aceeași întâlnire cu primarii de orașe, Călin Popescu Tăriceanu a spus la întâlnirea cu primarii că există instituţii care pun frână dezvoltării României. Al doilea om în stat le cere aleşilor locali să spună public dacă se simt hăituiţi de procurori.

liviu dragnea iccj inquam octav ganea (2)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Preşedintele PSD a declarat luni, la Adunarea generală a primarilor de municipii, că motivarea deciziei CCR stabileşte o delimitare „clară” între oportunitate şi legalitate, iar el nu va mai accepta ca primarii să fie consideraţi „prezumtivi infractori”, în condiţiile în care sunt „oameni corecţi” care trebuie ajutaţi, stimulaţi şi „lăsaţi să dezvolte comunităţile lor”.

Dragnea a mai spus că decizia CCR potrivit căreia DNA nu avea competenţa să facă cercetări penale privind oportunitatea şi legalitatea OUG 13 stabileşte o delimitare „clară” între oportunitate şi legalitate.

„Motivarea deciziei CCR statuează un lucru despre care vorbesc de foarte mulţi ani, stabileşte o delimitare clară între oportunitate şi legalitate, nu e vorba doar de miniştri, ci şi de primari, aleşi locali. De prea multe ori majoritatea instituţiilor publice de control din România, Curtea de Conturi, parchete, alte instituţii au venit să întrebe primarul de ce a făcut drumul ăla, nu celălalt. Cred că această decizie a CCR ar trebui luată în seamă în mod serios. Ce legi vor trebui modificate, vor fi modificate, primarul trebuie să răspundă doar de legalitate, nu poate fi controlat pe oportunitate”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, potrivit News.ro.

El a mai spus că „orice atac la primari este un atac la comunităţile pe care le reprezintă”.

„Cât în Constituţie spune că poporul exercită suveranitatea prin structurile constituţionale, prin alegeri libere, corecte şi primarii sunt parte a suveranităţiii poporulului, orice atac la primari este atac pe comunităţile pe care le reprezintă”, a completat Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte salarizarea, liderul PSD a susţinut că există un amendament de majorare cu 30% a veniturilor primarilor.

„Există un amendament deja depus la Comisia de specialitate de PSD, ulterior şi de PNL, de creştere cu 30% a salariilor primarilor. Nu e suficient. Un principiu la care ţin mult e că şeful unei instituţii, primarul nu poate avea un salariu mai mic decât oricine altcineva din primărie, e un nonsens. În legea salarizării unitare, Ministerul Muncii va avea grijă ca administraţia locală să fie tratată în anexă separată. Sunt cazuri în care primarul e pe locul 50 în grila de salarizare”, a adăugat preşedintele PSD.

Dragnea a ţinut să precizeze că toate cotele defalcate de impozit vor rămâne la nivel local.

„Am văzut săptămâna trecută o solicitare de la un primar referitoare la cote defalcate din impozit pe venit. În campanie am spus: toate cotele defalcate vor rămâne la nivel local, e prins în programul de guvernare. Impozitul pe venit realizat de cetăţeni trebuie să rămână la nivel local în totalitate”, a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.

În încheiere, Liviu Dragnea a afirmat că nu va mai accepta ca primarii să fie consideraţi „prezumtivi infractori”.

„Şi, ceea ce vă pot garanta eu şi cred că poate (...)  şi Călin Popescu Tăriceanu şi ceea ce vom putea face noi în Parlament are ca obiectiv principal descătuşarea tuturor energiilor din administraţia locală. Eu nu mai accept ca primarii să fie consideraţi prezumtivi infractori, este doar o chestiune de timp până când sunt prinşi. Eu cred că pimarii sunt oameni corecţi, oameni care au în spate o legitimitate şi trebuie să fie ajutaţi, stimulaţi şi lăsaţi să dezvolte comunităţie lor”, a conchis Liviu Dragnea. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri