E. Hellvig, întrebat de acuzațiile aduse de E. Udrea: Am discutat cu fostul director SRI despre valori democratice, cărți și alte lucruri

Data publicării:
hellvig semn cu mana - 6732468-Mediafax Foto-Liviu Untaru 1

„Am luat notă de declarația dnei Elena Udrea, nu vreau să fac niciun comentariu cu privire la alegațiile pe care domnia sa le-a făcut. Eu, ca persoană publică, întotdeauna am avut grijă ca instituția și relația instituțională care a existat între directorul instituției – fac precizarea: directorul instituției – și persoana mea să nu fie grevată de discuții care să implice decizii de altă natură decât strict de informare și de schimb de valori pe care le împărtășim și cred că le împărtășim reciproc împreună cu fostul director George Maior. Și, ca urmare, nu vreau să fac niciun alt comentariu legat de aprecierile dnei Udrea”, a declarat Eduard Hellvig, întrebat de ziariști despre faptul că Elena Udrea susține că în timpul campaniei s-ar fi întâlnit cu generalul Coldea pentru a se asigura că decizia justiției privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis nu se va da în timpul campaniei.

Au fost sau nu întâlniri între dvs și conducerea SRI în timpul campaniei? au insistat jurnaliștii.

Întâlniri, dacă au existat, au existat între mine și fostul director George Maior, care au fost discuții strict legate de valori în care credem, de cărți și alte lucruri care nu aveau legătură directă cu instituția Serviciului Român de Informații. (...) Era o relație, evident, personală, ne știm de foarte mulți ani. Am fost parlamentari amândoi, ne știm de extrem de mulți ani, nu e vorba de o relație instituțională, ci de o relație personală”, a explicat Eduard Hellvig.

El a precizat că întâlnirile aveau loc la biroul lui George Maior, fostul șef al SRI, pentru că directorul SRI nu poate să aibă întâlniri în spațiul public.  

Întrebat dacă, odată ajuns în fruntea SRI, va fi, la rândul său, deschis întâlnirilor cu politicieni, în biroul său de la SRI, Eduard Hellvig a răspuns: „Ceea ce spun este că este în interesul instituției să înțeleagă care sunt așteptările beneficiarilor muncii din SRI. Când am fost ministru, am beneficiat permanent de asistența și de documentele SRI în desfășurarea activității mele profesionale. (...) Evident că există interese naționale pe care le reprezentăm fiecare în funcțiile pe care le ocupăm. Nu cred că e o chestie greșită. Nu e nimic care să nu poată să fie achiesat atât timp cât are ca obiectiv interesul național”, a punctat Eduard Hellvig.

El a fost audiat, marți, în comisia de control parlamentar al SRI și a primit aviz pozitiv pentru a fi numit la șefia Serviciului Român de Informații. Funcția este vacantă de la începutul acestui an, după demisia lui George Maior. 

Președintele Klaus Iohannis l-a propus săptămâna trecută pe Eduard Hellvig la conducerea SRI. El trebuie să primească votul Parlamentului pentru a-și prelua funcția.

Elena Udrea îl consideră pe Eduard Hellvig omul preşedintelui, care va consolida autoritatea actualului interimar Florian Coldea în fruntea Serviciului. Fosta candidată la Cotroceni pretinde că Hellvig a fost cu un grup de liberali la SRI, înainte de alegeri, să se asigure că lucrurile merg bine pentru ei.

La un moment dat, aflând că la sediul SRI din Băneasa se duc Eduard Hellvig și Petrache de la Ilfov, la Coldea, să se pună de acord pe diverse lucruri legate de Iohannis şi că aceştia spuseseră că i-a asigurat Coldea că nu va fi declarat incompatibil până la alegeri Iohannis, m-am dus să-i spun lui Maior că se lucrează împotriva lui Ponta cu aceste metode”, ar fi scris într-un jurnal Elena Udrea, potrivit cristoiublog.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat într-un interviu pentru Digi24 că Eduard Hellvig poate duce Serviciul într-o zonă europeană. „Este o persoană și pregătită, și suficient de bine cunoscută, şi suficient de calmă”, a afirmat președintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri