Eliminarea cătuşelor, adoptată tacit de senatori

Data publicării:
CATUSE 2 20-1

Înainte de votul decisiv, deputaţii jurişti vor trebui şi ei să avizeze modificările la Codul Penal într-un raport pe care îl vor trimite, ca recomandare, pentru şedinţa de plen.

Rămâne de văzut dacă în Comisia juridică din Camera Deputaţilor parlamentarii vor avea un alt punct de vedere, în condiţiile în care Comisia juridică din Senat a aprobat amendamentele de la Codul de Procedură Penală care prevăd ca inculpaţii cercetaţi pentru corupţie să nu mai poarte cătuşe.

Proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae mai prevede că, în cazul arestului la domiciliu, inculpaţii care au mai multe locuinţe să poată decide unde să fie reţinuţi.

De încătuşare nu vor scăpa cei care sunt cercetaţi pentru infracţiuni comise cu violenţă sau care s-au sustras urmăririi penale.

În apărarea amendamentelor sale, senatorul PSD Şerban Nicolae spune că actul normativ în vigoare lasă loc la interpretări şi trebuie reformulat. A susţinut şi că "în multe situaţii, încătuşarea poate sa fie o formă de umilire a persoanei în cauză".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri