Emil Hurezeanu: Candidatul ofițer acoperit de care vorbește președintele n-ar putea fi decât Victor Ponta

Data publicării:
emil hurezeanu captura 2

În mentalul nostru comunisto-capitalist, ceva ce ţine mai mult de securitate şi un episod ratat din James Bond ne caracterizează în dezbaterea publică a ultimilor 25 de ani. Am descoperit puţin câte puţin, ca la filajul din filmele cu gangsteri. Am descoperit puţin câte puţin, cine era, cine nu era, cine era doar puţin şi apoape că nu era nimeni, deloc. Acoperiţii fac parte din mantia asta de mister care ţine de discuţiile astea mereu actualizate, de cultivarea nervului, a secretului, a misterului, a vieţii de subsol, de culise. Nu Parlamentul, nu Guvernul, nu oamenii politici, nu ceea ce se vede, ceea ce se face sau ceea ce nu se face, ci ceea ce se pregăteşte, ceea ce musteşte, se urzeşte în culise, în camera maşinilor, în cuşca sufleurului şi din cauza asta suntem dornici să ne împrospătăm conversaţia asta naţională întinsă de-a lungul deceniilor. Cine e, cine nu e, şi uite, chiar un candidat prezidenţial s-ar putea să fie”, a spus Emil Hurezeanu. 

El a explicat preşedintele s-a referit la candidatul PSD şi că, într-un stat democratic, a fi agent sub acoperire nu ar trebui să fie o ruşine, mai ales că preşedintele este reprezentantul serviciilor de informaţii ale unei ţări. 

Faptul că o spune preşedintele însă, într-o luptă prezidenţială destul de ternă, în care acest agent acoperit n-ar putea fi decât candidatul PSD, ceilalţi s-au grăbit să se autodenunţe că nu sunt, e destul de ciudat. Mesajul aici că domnul Ponta ar fi securist, demonstraţia întru totul plauzibilă şi legitimă a domnului Cristian Tudor Popescu. Da, e infracţiune, în toate ţările democratice, a fi agent acoperit nu mai are aceeaşi importanţă sau conotaţie de vinovăţie ca în dictatură, într-o ţară democratică, agentul sub acoperire nu ar trebui să fie nicio ruşine. Sunt instituţii pe care preşedintele într-o ţară precum România le reprezintă, le apără, fac parte din domeniul coroanei. Mesajul aici nu este către domnul Ponta, ci dinspreBăsescu şi Udrea către toţi ceilalţi. 'Eu nu sunt agent acoperit'. Domnul Băsescu a fost suspectat că ar fi ajuns la Anvers trimis de securitate, cam toţi preşedinţii României sunt suspectaţi că ar fi fost agenţii securităţii, înainte de a ajunge să fie aleşi”, adăugat Hurezeanu.

Jurnalistul a adăugat că, din punct de vedere constituţional, preşedintele greşeşte, el nu ar trebui să aibă acces la astfel de informaţii. În plus, a adăugat jurnalistul, este de înţeles ca preşedintelui „să-i displacă un cadidat fost ofiţer acoperit şi să-i placă o femeie blondă care n-are nicio legătură cu acoperirea”. 

Băsescu vrea să transmită două lucruri foarte simple. Că a controlat serviciile secrete, dacă ştie şi cine sunt agenţii acoperiţi, deşi, în mod normal, preşedintele unei ţări nu ar trebui să ştie cine sunt agenţii acoperiţi, în democraţie, în secvenţa aceasta. Dacă CNSAS-ul a trimis dosarele unor foşti ofiţeri acoperiţi ai Securităţii, dar când e vorba de serviciile democraţiei...e puţin probabil. Doamna Udrea este singura care renaşte din spuma mării, post-securitate, post tranziţie, cu servicii, contraservicii. Doamna Udrea este un om de valoare, o persoană agreabilă şi preşedintele apreciază în mod obiectiv, ca şef al unei instituţii cât se poate de obiective valoarea şi, în acelaşi timp, ca bărbat sensibil şi inteligent, curios, apreciază şi feminitatea, poate să-i placă o femeie, să-i displacă un cadidat fost ofiţer acoperit, şi să-i placă o femeie blondă care n-are nicio legătură cu acoperirea. E evident că din punct de vedere constituţional, preşedintele greşeste, dat preşedintele a asumat această postură de mai mulţi ani”, a spus Băsescu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri