Emil Hurezeanu: E adevărat, multă vreme n-am fost cetățean român. Am depus cererea de redobândire a cetățeniei la începutul lunii martie

Data publicării:
Emil Hurezeanu bun

Emil Hurezeanu a vorbit despre „tevatura” care s-a făcut înainte de propunerea oficială ca ambasador al României în Germania, existând discuții că n-ar fi cetățean român.

„Nicio numire și nici terminarea procesului până la acreditare nu s-ar putea face dacă n-aș fi cetățean român. E adevărat, multă vreme n-am fost cetățean român, pentru că am renunțat la cetățenia română în momentul în care, cu ani în urmă, cetățenia locului în care trăiam atunci, cea germană, nu se putea obține decât renunțând la cetățenia originară. Ulterior, lucrurile s-au schimbat, m-am reîntors în țară, dar germanii nu acceptau dubla cetățenie. Tot felul de legături mai vechi cu orașele și locurile în care am trăit și am muncit, nu mi-am permis să renunț la cetățenia germană. Am avut un statut de rezident german, cu pașaport german, în România”

„În ultimii ani a devenit posibilă dubla cetățenie și pentru germani când e vorba de cetățeni din interiorul Uniunii Europene, și cred că și pentru turci. Având un statut legal de rezident aici, neavând funcții publice – care până în 2003 cereau insistent cetățenia română – și mai ales după 2003, după modificarea Constituției, s-a acceptat principiul dublei cetățenii și pentru oamenii cu funcții politice. Am păstrat această stare de cetățean german rezident în România. În ultimele luni, în situația în care s-a pus problema unei posibile nominalizări pentru această funcție, am depus cererea de redobândire a cetățeniei, la începutul lunii martie, primind aprobarea redobîndirii cetățeniei”, a adăugat Emil Hurezeanu, la emisiunea Jurnalul de seară de la Digi24.

„Bineînțeles că voi reprezenta interesele României, ținând cont și de locul în care mă voi afla”, a subliniat Emil Hurezeanu.

„Convențional, dacă ar fi existat o exigență, fie a legii române, fie a legii germane, care n-ar fi acceptat această dualitate, aș fi renunțat la cetățenia germană, ca să păstrez numai cetățenia română. Nici partea română, nici partea germană nu cer acest lucru. Sunt gata oricând s-o fac, dacă ar fi existat acest conflict de naționalități”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, preşedintele României, Klaus Iohannis, a aprobat astăzi propunerea de numire ca ambasador extraordinar şi plenipotentiar în Republica Federală Germania a lui Emil Hurezeanu.

Citiți și Emil Hurezeanu a explicat motivele pentru care a acceptat să fie propus ambasadorul României la Berlin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri