Erdogan și Iohannis au discutat despre moscheea din București

Data publicării:
coran getty

Președintele turc a spus, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, că a discutat cu „prietenul român” despre moscheea ce urmează să fie construită în București și despre oferta pe care Turcia o are, la schimb, pentru România.

„Între timp, a fost oferit un teren în București Muftiatului musulmanilor din România pentru construirea unei moschei în București. Muftiatul se ocupă de obținerea autorizațiilor necesare, iar Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect. La rândul nostru, și noi am stabilit câteva terenuri în Istanbul unde vor putea fi construite o capelă și un loc de cazare pentru pelerinii români. Aceste aspecte, aceste detalii le-am discutat cu prietenul meu, cu dl. Iohannis”, a declarat președintele Turciei.

Potrivit news.ro, președintele Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că poate „confirma” faza în care s-a ajuns în ceea ce priveşte moscheea de la Bucureşti. „Chestiunea este de competenţa Primăriei şi se lucrează la aceste documentaţii”, a spus şeful statului.

„Cei 70.000 de conaționali turci care trăiesc azi în România și cei 20.000 de cetățeni turci care se află în România reprezintă astăzi o punte de prietenie puternică între țările noastre. Centrele culturale Yunus Emre din România și Institutul Cultural Dimitrie Cantermir din Istanbul au o contribuție foarte însemnată la dezvoltarea relațiilor dintre popoarele noastre. TIKA (Agenția Turcă pentru Coordonare și Cooperare – n.r.) își desfășoară activitatea la București de aproape un an. TIKA, în cooperare cu instituțiile din România, și-a pus semnătura pe foarte multe proiecte în domeniul educațional, cultural, al sănătății și al sportului”, a arătat președintele turc.

Proiectul unei Mari Moschei se află, de fapt, pe agenda discuţiilor diplomatice dintre România şi Turcia încă din anul 1990, însă discuțiile pe această temă s-au reaprins pe un ton polemic anul trecut, după ce fostul premier Victor Ponta s-a operat în Turcia.

Protocolul pentru ridicarea Marii Moschei de la Bucureşti a fost semnat în vara anului trecut. Moscheea va fi ridicată pe un teren de 11.000 de metri patraţi acordat gratuit de Guvern și va avea o capacitate de o mie de persoane.

Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis sunt cei patru preşedinţi ai României post comuniste care au avut, fiecare în parte, pe agenda discuţiilor cu omologii turcii, tema moscheei şi cimitirului musulman de la Bucureşti şi a bisericii şi cimitirului ortodox de la Istanbul.

Discuţille preliminare dintre România şi Turcia pe tema moscheei şi bisericii au început imediat după Revoluţie. Oficialităţile celor două ţări solicitau partenerului un loc de rugăciune şi un cimitir pentru credinicioşii celor două religii. Unul la Istanbul, unul la Bucureşti.

Românii din Turcia urmau să primească un loc pentru un cimitir la Istanbul și altul pentru ridicarea unei biserici ortodoxe exclusiv româneşti.

Un lăcaș de cult ortodox există deja. Ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu, din 1692, Biserica Sfânta Mucenică Parascheva, proprietate a comunității grecești din Turcia, servește acum şi ca lăcaş de cult pentru comunitatea de 30.000 de români din Istanbul.

Alte detalii despre proiectul Marii Moschei din București citiți aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri