Eugen Nicolicea spune că PSD poate sesiza CCR după refuzul de azi al președintelui Iohannis

Data publicării:
nicolicea33

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat că există posibilitatea ca PSD să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat două propuneri de numire, la Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării, precum și propunerile aferente de revocare din funcție a celor doi miniștri care se află acum la aceste instituții. 

„Primul lucru pe care îl vom face este de a analiza situația. Al doilea este de a sesiza CCR pe un conflict juridic de natură constituțională. După cum știți, posibilitatea refuzului la numire o singură dată a fost tranșată de CCR, în timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu există în nicio decizie a CCR. Nici nu există vreun precedent.

Sunt mai multe situații. Diferența între unii propuși și unii care au fost revocați sau și-au dat demisia este că doamna Olguța Vasilescu era posesoarea a două propuneri: de revocare și numire, fiind legate între ele, evident. Nimeni nu își imagina încurcătura bine făcută: adică accepți să fii revocat, dar nu accepți să fii numit. Gestul președintelui este o încurcătură bine făcută.

Domnul președinte nu a ținut cont de propunere, pentru că în cazul Olguței Vasilescu propunerea era și de revocare, și de numire. Doamna premier a făcut niște propuneri de care nu s-a ținut cont și, cel puțin la revocări, nu există vreo motivație pentru ca un președinte să se poată opune unei revocări. Înțeleg la numire, inventezi motive, mapa profesională, cum a făcut Băsescu. Dar la revocare nu am înțeles ce motiv poate să invoce.

Există și varianta de a accepta acum situația și de a face alte propuneri. Încurcătura cea mare este că nu poți să invoci simetria, să spui că dacă a refuzat revocarea trebuie să revoce o altă persoană.”, a spus Eugen Nicolicea.

Întrebat dacă PSD poate veni înapoi la președinte cu aceleași propuneri refuzate, Eugen Nicolicea a declarat că există deja o decizie a CCR care spune că aceeași persoană nu poate fi propusă pentru aceeași funcție, dacă a fost deja refuzată.

„Decizia CCR este următoarea: nu poți să faci acceeași propunere aceeași persoană pentru aceeași funcție”, a declarat Eugen Nicolicea.

În schimb, deputatul PSD nu a răspuns dacă partidul poate face rocada între propuneri, astfel încât să îl propună pe Ilan Laufer la ministerul Transporturilor și pe Olguța Vasilescu la Dezvoltare. „Acest lucru îl va decide guvernul”, a spus Eugen Nicolicea.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri