Eurostat: Deficitul României a depășit 3% din PIB în trimestrul I 2017. E cea mai mare creștere din UE

Data actualizării: Data publicării:
170710_SEDINTA_COALITIE_GUVERNAMANT_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea mihai tudose
Foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Oficiul European de Statistică atrage atenția, în datele publicate joi, că deficitul guvernamental al României a fost, în primul trimestru al anului în curs, de trei ori mai mare decât cel al UE, ajungând la 3,2% din PIB. Cifrele Eurostat confirmă, practic, analizele potrivit cărora, din cauza politicilor Guvernului PSD-ALDE și în lipsa unor măsuri de corecție, România va depăși pragul maxim de 3% din PIB.

170710_SEDINTA_COALITIE_GUVERNAMANT_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea mihai tudose
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

La finalul primelor trei luni ale anului în curs, deficitul guvernamental al României a înregistrat cea mai mare creștere din rândul statelor membre UE, 1,3 puncte procentuale. Astfel, de la un deficit de 1,8% din PIB în trimestrul patru 2016, România a ajuns la un deficit de 3,2% din PIB în primul trimestru al anului 2017.

Dintre statele membre UE, doar Franța a avut, în aceeași perioadă, un deficit guvernamental mai mare decât cel al României (3,3% din PIB).

Cele mai recente estimări ale Fondului Monetar Internațional arată că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,7% din PIB în 2017 ca urmare a noii Legi a salarizării, majorărilor de pensii și reducerilor de taxe. Mai mult, există riscul ca, în conformitate cu politicile, deficitul să se deterioreze până la 3,9% din PIB în 2018. Pentru a evita ca majorarea deficitelor să pună în pericol stabilitatea fiscală, FMI recomandă consolidare pe termen mediu, sprijinită de reforme care să crească eficiența sectorului public.

De asemenea, conform previziunilor economice de primăvară publicate de Comisia Europeană, deficitul public ar urma să ajungă la 3,5% din PIB în 2017 pentru ca în 2018 să se agraveze și mai mult până la 3,8% din PIB. Comisia Europeană avertizează, totodată, că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale.

Și agenția americană Fitch a atenționat că deficitul se va majora la 3,7% din PIB în 2017, peste obiectul de 2,9% din PIB, stabilit prin programul de guvernare al actualului Executiv PSD-ALDE. Responsabile de creșterea deficitului sunt, potrivit Fitch, creșterea salariilor și a plăților sociale (pensii, ajutoare, indemnizații), reducerile de impozite, reducerea suplimentară a TVA și reducerea accizelor.

Citește și: „Apostolii austerității” aveau dreptate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri