EXCLUSIV. Ce amintiri are Ion Iliescu de la Moscova

Data publicării:
iliescu-impartial-digi

Noi am fost membri într-o organizație a elevilor. În 1948, s-a creat UAER, Uniunea Asociațiilor de Elevi din România. Eu am fost secretar cu probleme organizatorice. În cadrul UAER, acolo ne-am întâlnit. Ea (Nina Iliescu, n.r.) era elevă la Iulia Hașdeu și secretara comitetului municipal pe București cu probleme de cultură. Și așa ne-am cunoscut”, a povestit fostul președinte al României.

În 1949 am terminat liceul și apoi am dat examen de admitere la Politehnica bucureșteană. Ea a plecat înaintea mea, a plecat în 1949 direct la Moscova. Eu primul an l-am făcut în țară. Și am plecat în anul al doilea și ne-am reîntâlnit. Și acolo, după anul doi, ne-am căsătorit”, și-a amintit Ion Iliescu, invitat la „Imparțial”.

Fostul președinte a explicat și de ce, în primii ani, mergea cu soția doar la operă și balet. „La început, mergeam numai la operă și balet. După vreo doi ani, când am început să cunoaștem mai bine limba rusă, am început să mergem și la teatru”, a afirmat Ion Iliescu.

Pe de altă parte, acesta a spus că, la Moscova, a fost coleg de cameră cu viitorul premier chinez, Li Peng, dar a negat că l-ar fi cunoscut în anii studenției pe Mihail Gorbaciov, fostul lider al Uniunii Sovietice.

Eu eram la un institut energetic, într-o periferie a Moscovei. El a fost student la Universitate. N-aveam niciun cadru în care să ne întâlnim. Prima dată când ne-am întâlnit (ca lideri - n.r.)... a fost o întâlnire, în 1990, a președinților și prim-miniștrilor din țările membre CAER”, a declarat Ion Iliescu. El a precizat însă că făcuse cunoștință cu Mihail Gorbaciov în 1980, dar nu în timpul studenției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri