Executivul a aprobat programul politic 

Data publicării:
guvern ponta 3 fb

Programul va fi trimis în cel mai scurt timp la Parlament, iar Premierul Victor Ponta urmează să-l prezinte aleșilor cel mai probabil marțea viitoare.

Programul a fost aprobat de noul executiv în ședința de Guvern de astăzi. Programul politic va modifica programul de guvernare aflat în vigoare din 2012 - va schimba câțiva termeni din acesta.

De exemplu, va fi scoasă din programul de guvernare sintagma USL, din moment ce alianța s-a rupt iar liberalii au ieșit din guvern.

Noua structură a cabinetului, format din PSD, PC, UNPR și UNPR trebuia, de asemenea, să apară în programul de guvernare.

Au fost însă introduse și noi ținte, pentru că este vorba și despre un angajament în fața Fondului Monetar Internațional.

Astfel, la Ministerul de Finanţe, principalele obiective sunt reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Evaziunea a ajuns la 14% din PIB, potrivit Consiliului Fiscal, iar încasările la buget sunt sub nivelul de o treime din PIB. Noul ministru de finanţe trebuie să găsească soluţii pentru reducerea taxelor pentru angajatori cu cinci procente, dar şi o modalitate de a aplica „electorata”.

Rovana Plumb vine cu planuri mari la Ministerul Muncii. Pe termen lung, ministrul a declarat că vrea să scoată din sărăcie aproape 600.000 de persoane. Iar pe termen scurt, trebuie să vadă dacă există bani la buget pentru mărirea alocaţiilor pentru copii, dar şi pentru indexarea pensiilor. Ministrul a anunţat la audierea din Parlament că are în vedere şi modificarea Codului Muncii.

Lista priorităţilor de la Ministerul Sănătăţii condus de Nicolae Bănicioiu include reducerea arieratelor, modernizarea unităţilor medicale, dar şi reluarea producţiei de vaccin la Institutul Cantacuzino.

Daniel Constantin, care ocupă fotoliul de viceprim-ministru, dar şi ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, are printre priorităţi elaborarea cadastrului rural, pensiile agricultorilor, combaterea evaziunii fiscale şi noul Program naţional de dezvoltare rurală.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri