Filialele apropiate lui Dragnea cer excluderea lui Chirica

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
mihai chirica si liviu dragnea_agerpres_8030929
Foto: Agerpres

Ultima filială din seria celor care se grăbesc să se delimiteze public de primarul Iașiului, Mihai Chirica, este PSD Dolj. Organizația condusă de Claudiu Manda cere nu doar întrunirea Comitetului Executiv al PSD şi excluderea lui Chirica, ci şi darea afară din partid a lui Cătălin Ivan. Cererile filialelor social-democrate sunt formulate în contextul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că, în zilele următoare, va avea loc o ședință a Comitetului Executiv și că el „nu vrea” să pună „problema” excluderii primarului de la Iași.

mihai chirica si liviu dragnea_agerpres_8030929
Foto: Agerpres

Social-democrații doljeni, întruniți miercuri după-amiază în ședință, solicită sancționarea celor care aduc critici publice la adresa PSD. „Am solicitat întrunirea Comitetului Executiv Naţional şi declanşarea procedurilor de excludere din partid a domnului Chirica Mihai, primarul de la Iaşi, vicepreşedinte al partidului. Acesta poate fi exclus doar de CEX al PSD. Au fost colegi din sală care au solicitat să introducem în interiorul rezoluţiei şi solicitarea pentru excluderea domnului Cătălin Ivan, europarlamentar, din aceleaşi motive”, a explicat Claudiu Manda. PSD Dolj a mai adoptat două rezoluții. Una se referă la susținerea lui Liviu Dragnea, cealaltă la Cabinetul Grindeanu, care nu ar trebui să demisioneze ca urmare a presiunilor venite din partea protestatarilor.

Declarațiile primarului municipiului Iași au fost condamnate și de alte filiale, în timp ce unele organizații au încercat să pară mai diplomate, mergând doar pe ideea susținerii pentru actualul Guvern și pentru Liviu Dragnea.

PSD Dâmbovița a anunțat că susține „fără rezerve” Guvernul condus de Sorin Grindeanu și că-l sprijină „necondiționat” pe Liviu Dragnea. „Organizația Județeană Dâmbovița condamnă atacurile domnului Chirică Mihai, vicepreședinte al PSD și primar al municipiului Iași, atât la adresa partidului, a președintelui acestuia, Liviu Dragnea, cât și la adresa guvernului și premierului Sorin Grindeanu”, se arată în comunicatul transmis de filiala condusă de senatorul Adrian Țuțuianu. Arătând că declarațiile lui Chirica ar fi produs „daune grave imaginii și prestigiului PSD”, PSD Dâmbovița solicită CEx să „ia în discuție conduita” primarului și „să sancționeze ferm pe toți cei care, prin acțiunile lor, urmăresc slăbirea PSD și blocarea aplicării programului de guvernare”.

PSD Bihor a adoptat două rezoluții în ședința de marți: una de susținere a Guvernului Grindeanu, cealaltă de sprijin pentru Liviu Dragnea. „Susținem toate demersurile politice și legale pentru a apăra democrația din România și rezultatul votului din 11 decembrie. Membrii PSD Bihor cred că România are nevoie de stabilitate guvernamentală, politică și economică, iar Guvernul legitim, susținut de votul democratic al milioane de români, trebuie lăsat să pună în aplicare Programul la care s-a angajat”, se arată în comunicatul PSD Bihor. Cât despre șeful social-democraților, acesta „este un lider puternic și devotat valorilor social-democrate” și „trebuie să își continue activitatea de președinte al partidului”.

PSD Constanța îl susține tot „necondiționat” pe Liviu Dragnea și „se delimitează categoric” de declarațiile lui Mihai Chirica. Mai mult, cu unanimitate de voturi, conducerea filialei se pronunță pentru „eliberarea acestuia din funcția de vicepreședinte național al PSD”.

Rezoluții de susținere a Guvernului și a lui Liviu Dragnea au mai adoptat și PSD Neamț și PSD Bacău.

Comunicatele vin în contextul în care, marți după-amiază, 20 de primari din județul Iași s-au întâlnit la un hotel pentru a discuta situația creată prin declarațiile șefului PSD Iași. „Am stabilit să facem o scrisoare prin care susținem Guvernul Grindeanu și PSD și ne dezicem de Mihai Chirica și declarațiile făcute în spațiul public. Bucureștiul are obligația ca, în cel mai scurt timp, să decidă soarta lui Mihai Chirica, în funcție de președinte interimar al PSD Iași și vicepreședinte al partidului”, a rezumat concluziile întâlnirii primarul comunei Schitu Duca, Mihai Mihalache.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri