Finanțare de la stat vs. lobby american. Dispute pe tema noului Cod Electoral

Data publicării:
parlament - 6846216-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu

Votul prin corespondență, cel electronic, alegeri în două tururi pentru șefii de consilii județene şi primari, coborârea la 500 de semnături a pragului de înregistrare pentru un partid și modificarea sistemului de vot pentru alegerile parlamentare, toate acestea așteaptă soluționarea din partea comisiei de profil.

Forul este convocat miercurea viitoare şi, cu gândul la alegerile locale din primăvara anului 2016, liberalii cer accelerarea programului de lucru.

Nu este necesară doar modificarea Legii alegerilor Camerei Deputaților și Senatului. Ar trebui să facem un întreg pachet care să se numească Cod Electoral și atunci trebuie să ne încadrăm într-un termen de un an, înainte de alegerile locale. Ne vom da seama, într-un timp scurt, dacă majoritatea parlamentară, mai ales PSD, are într-adevăr voința politică de a reforma legislația electorală”, spune Mihai Voicu, deputat PNL în comisia de Cod Electoral.

De ce nu au făcut doi ani de zile până acuma, că am avut majoritate de 70% împreună? Asta nu înseamnă că nu se poate face. Legea alegerilor locale poate să aibă un termen cu un an de zile înainte”, spune Gabriel Vlase, deputat PSD în comisia de Cod Electoral.

Nici finanțarea partidelor numai de la bugetul de stat nu-i încântă pe social-democrați.

Domnul Blaga face politică din 1990, mă mir că tocmai acum l-a apucat chestia asta. Iar suntem noi mai catolici decât Papa. Dacă în Statele Unite se acceptă finanțări prin legea lobby-ului, de ce nu s-ar putea la noi?”, mai spune Gabriel Vlase.

Şi parlamentariii UDMR au obiecții.

Ar trebui să existe un consens care mi se pare că nu există. Nu credem că alegerile locale trebuie modificate. PNL, crezând că din două tururi va câștiga și primăriile, e tentat să meargă pe această variantă”, spune Marton Arpad, deputat UDMR în comisia de cod electoral.

Conform documentului invocat de PNL, „elementele fundamentale ale dreptului electoral nu ar trebui să poată fi modificate cu mai puțin de un an înainte de alegeri sau ar trebui tratate la nivel constituțional".

Recomandarea a fost însă încălcată de mai multe ori. În toamna anului trecut, Guvernul Ponta a modificat legea alegerilor prezidențiale prin ordonanță de urgență. În 2012, pe motiv că modifică legislația în an electoral, Curtea Constituțională a respins legea fostului USL care prevedea introducerea uninominalului pur. În 2011, o inițiativă PDL a fost atacată de PSD din motive similare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri