Firea: Nu am solicitat niciodată bani de la Guvern, am cerut respect

Data publicării:
firea cu ochelari_fb

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni că nu a solicitat niciodată bani de la Guvern, ci a cerut respect și implicarea Executivului în problemele administrației.

„Nu am cerut niciodată bani de la Guvern, am cerut respect, am cerut decizii ministeriale, decizii guvernamentale, implicarea primului-ministru. (...) În tot centrul Capitalei, Primăria nu poate să asfalteze străzile care sunt toate deteriorate pentru că nu avem avizele de la Ministerul Culturii”, a spus Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

Ea a afirmat că pentru o problemă complexă e nevoie de grup de lucru, de intervenția mai multor ministere și implicarea mai multor miniștri.

Firea este de părere că rolul unui premier este de a conduce echipele, de a face parte din grupurile de lucru, de a participa la deciziile strategice.

„Nimeni nu are pretenția de la un prim-ministru să se implice în detaliu și la nivel tehnic în aceste subiecte, dar în momentul în care toate informațiile sunt pregătite de către trei-patru ministere și instituții subordonate, premierul este cel care decide când acea hotărâre va fi pusă sau nu pe masa Executivului, care e decizia strategică, decizia mare care se va lua, care e foaia de parcurs. (...) Acest lucru i-am reproșat cu toții, și anume, că a fost o persoană neadecvată pentru această postură, în sensul că nu a știut să coordoneze activitatea la nivel de Guvern. (...) Nu e posibil ca premierul unei țări să nu își facă timp să se întâlnească cu primarul Capitalei jumătate de an și cu parlamentarii din București și județul Ilfov”, a declarat edilul Capitalei, la Antena 3.

Firea a susținut că nu dorește să creeze un statut special pentru Capitală, deși ar fi avut toate motivele.

„60% din investițiile străine directe sunt în București, 24% din Produsul Intern Brut se realizează în Capitală, la fel, locuri de muncă, la fel, peste 20% venituri la bugetul național se realizează din București. Am fi avut așadar toate motivele economice și eram îndreptățiți să fim tratați corect. Nu am nicio explicație. M-ați întrebat dacă e vorba pur și simplu de o problemă personală sau instituțională. Nu am un răspuns”, a afirmat primarul general.

În opinia sa, orice edil al unei Capitale de țară e interesat de o colaborare eficientă cu Guvernul.

„Sunt enorm de multe proiecte necesare Capitalei care nu au legătură doar cu bugetul Municipalității, ci sunt în strânsă legătură cu bugetul național. Nu am cerut bani niciodată. (...) Problemele structurale și, dacă vreți, sistemice din Capitală nu se pot rezolva doar cu măsuri luate la nivel de Municipalitate, pentru că nicăieri nu s-a întâmplat așa și cetățenii sunt convinsă că înțeleg aceste aspecte, fie că vorbim despre aglomerație, fie că vorbim despre problemele de mediu, de educație, de sănătate, sunt decizii la nivel guvernamental care se răsfrâng asupra noastră", a adăugat Firea.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri