Firea pierde majoritatea în Consiliul General București, după decizia PMP de a rămâne în opoziție

Data publicării:
firea FB-3

''PMP a decis săptămâna trecută că rămâne în opoziție față de PSD și de primarul Gabriela Firea și va vota doar proiecte care fac mai bună viața bucureștenilor'', a declarat, pentru Digi24.ro, Eugen Tomac, președintele executiv al PMP.

'"Cei doi consilieri proveniți din UNPR vor fi în opoziție față de PSD după fuziunea cu PMP și nu ne interesează postul de viceprimar" rămas vacant prin demisia lui Tudor Ionescu (Tudy -n.r)Ț, ne-a declarat, la rândul său, fostul președinte UNPR Valeriu Steriu, acum, președinte executiv la PMP.

PSD are 22 de consilieri și se află în alianță cu ALDE, formațiune care aduce voturile din tabăra care o susține pe Gabriela Firea la 26.

De cealaltă parte, declarați în opoziție, de află USB, cu 15 consilieri, PNL, cu opt, iar PMP, șase, adică 29 de consilieri.

Miza era o colaborare între PMP și PSD, despre care a vorbit, săptămâna trecută, primarul Gabriela Firea. Ea a spus că îl așteaptă pe președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru a negocia cu PMP o alianță. Ea a invocat faptul că ambii consilieri generali pe care îi are UNPR și care acum reprezintă PMP (după fuziune) au ijntrat în Consiliul General pe liste comune cu PSD, practic, pe locuri eligibile cedate de social-democrați.

Firea a oferit postul de viceprimar rămas vacant după demisia lui Tudor Ionescu "'Tudy", cum este cunoscut în lumea mondenă, și care a fost propulsat de ALDE în această funcție. Surse politice au vorbit despre o ofertă concretă care i-ar fi fost lansată unuia dintre consilierii proveniți din UNPR, Florentina Gherghișanu, de a fi viceprimar. Valeriu Steriu spune că Gherghișanu a participat la ședința la care s-a stabilit că PMP rămâne în opoziție și că, juridic vorbind, nu poate fi considerată decât membru al PMP.

De asemenea, primarul general al Bucureștilor, a mai vorbit și de președinții de comisii pentru reprezentanții PMP și a numit chiar Comisia de cultură, unde îl vedea potrivit pe Lucian Iliescu, de la PMP. Eugen Tomac a precizat că algoritmul pentru împărțirea șefiei comisiilor din miniparlamentul Capitalei îi acordă oricum PMP una sau chiar două comisii.

PMP s-a aliat cu PSD și ALDE pentru formarea majorității în cinci consilii județene – Timiș, Cluj, Constanța, Neamț și Maramureș.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că la București formațiunea sa se bazează doar pe cele 26 de voturi ale consilierilor PSD și ALDE.

Obținerea unei majorități în favoarea primarului Capitalei coincide cu discuții pentru ocuparea unui post de viceprimar și cu împărțirea șefiei de comisii de specialitate, unde Nicușor Dan (USB) a cerut un alt algoritm, care a fost respins de toți ceilalți consilieri. În prezent, USB nu are reprezentanți în nicio comisie a Consiliului general al Capitalei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri