Forumul Judecătorilor: Raportul CE obligă Parlamentul să renunțe la modificarea „legilor justiției”

Data actualizării: Data publicării:
171025_COMISIE_LEGI_TUDOREL_TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Asociația Forumul Judecătorilor din România apreciază că Raportul CE din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare publicat miercuri este „unul extrem de critic” și confirmă faptul că „provocările la adresa independenței sistemului judiciar din România reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare pentru Uniunea Europeană”.

171025_COMISIE_LEGI_TUDOREL_TOADER_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„În esență, Comisia Europeană a apreciat că «un proces în care independența sistemului judiciar și punctul de vedere al acestuia sunt apreciate și luate în considerare în mod corespunzător și în care se ține seama de avizul Comisiei de la Veneția reprezintă o condiție prealabilă pentru sustenabilitatea reformei și este un element important în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin MCV». Prin urmare, proiectele succesive de modificare a «legilor justiției» promovate prin Ministerul Justiției și prin Parlament, cu ignorarea avizelor Consiliului Superior al Magistraturii și a poziției ferme a corpului magistraților, trebuie imediat abandonate, ridicând întrebări cu privire la necesitatea reexaminării de Comisia Europeană a tuturor progreselor înregistrate în legătură cu independența sistemului judiciar”, transmite Forumul Judecătorilor, printr-un comunicat de presă.

Magistrații arată și că statul român ar fi obligat să țină cont de recomandările făcute de CE în cadrul MCV, potrivit unei decizii a Curții Constituționale (nr. 2/2012) și în baza articolului din Constituție care spune că „Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actele aderării”.

„Așadar, respectând Constituția României și întocmai recomandările din Raportul Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, dat publicității astăzi, 15 noiembrie 2017, orice dezbatere parlamentară care ignoră punctul de vedere al magistraturii este neavenită. Acest punct de vedere este exprimat de Consiliul Superior al Magistraturii și de câteva sute de adunări generale ale instanțelor și parchetelor din țară, nemaivorbind de aproximativ 4000 de magistrați care, individual, au solicitat dialog constructiv și respectarea independenței justiției, printr-un memoriu amintit de raportul Comisiei Europene”, mai transmite Forumul Judecătorilor.

Magistrații arată, în final, că soluția ar fi reluarea procedurii de elaborare a unui proiect în cadrul Ministerului Justiției, în condițiile unui „dialog concret, efectiv, cu magistrații, Consiliul Superior al Magistraturii, asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor, (...) numai după efectuarea studiilor de impact cuvenite, după consultarea prealabilă a Comisiei de la Veneția și după prezentarea unor motivări serioase și credibile referitoare la modificările propuse”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri