Fost ministru al Justiției: Concluziile raportului MCV se înscriu într-o zonă periculoasă pentru România

Data publicării:
TRAIAN BASESCU - SUSANNE KASTNER - PALATUL COTROCENI
Consilierul prezidential Cristian Diaconescu participa la o intalnire intre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si Susanne Kastner, presedintele Grupului parlamentar de prietenie Germania-Romania, la Palatul Cotroceni din Bucuresti, marti, 19 iunie 2012. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Cristian Diaconescu, fost ministru de Justiție al României, a declarat că raportul MCV publicat azi, care trage un semnal de alarmă asupra modificărilor pe care actualul Executiv vrea să le aducă legilor Justiției, confirmă faptul că adoptarea acestui pachet de legi ar pune sub control politic justiția, iar țara ar intra pe un drum periculos. 

Dacă actualul ministrul al Justiției, Tudorel Toader, a declarat că raportul Comisiei Europene este unul pozitiv, ale cărui concluzii arată că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al Comisiei, adică pe parcursul anului 2018, fostul ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, îl contrazice:

„Concluziile raportului se înscriu într-o zonă destul de periculoasă pentru destinul României. Se fac referințe la voința politică în legătură cu sistemul judiciar. Câtă vreme discuțiile se poartă în zona tehnică a funcționalității sistemului judiciar și a insituțiilor componente pot să apară critici pe parcurs, ca încurajare.

Când prin evaluarea Comisiei Europene se pun în discuție inclusiv componenta politică a funcționalității sistemului judiciar, fie printr-o ingerință inacceptabilă, fie prin absența voinței politice de a face modificările structurale necesare sau modificări pe cale greșită, situația devine complicată.

Îmbunătățirea acestei situații ar reveni tot vectorului politic, și nu celui judiciar. Faptul că atât vicepreședintele Comisiei, cât și prin raport se transmit mesaje privind apelul pe care România ar trebui să îl facă în afara sistemului sau politicii la Comisia de la Veneția pentru îndrumare și, poate, control în ceea ce privește funcționalitatea sistemului judiciar, nu e deloc obișnuit pentru o țară a Uniunii Europene.

Din punctul de vedere al celor de la Bruxelles, clasa politică nu e obligată la nimic, poate să arunce și statul în prăpastie. Nu va veni nimeni să ne salveze. Dacă această clasă politică are cât de cât responsabilitate pentru țara pe care o conduce ar trebui să facă tot ce e omenește șo profesional posibil să reverseze acest parcurs. Un singur mesaj pot să transmit clasei politice: acesta este un drum pe care, odată intrat, România poate ajunge la o destinație la care nu ne-am așteptat. Să nu se joace cu funcționalitatea statului de drept.

Mesajul e clar. Legile justiției, cel puțin o parte dintre ele, așa cum sunt concepute, duc sistemul judiciar sub control politic. E exact zona cea mai sensibilă.

Riscurile pentru România pot fi de natură politică. Privim spre experiența Poloniei. Din acest punct de vedere, pot apărea semnale în ceea ce privește gestionarea cu strictețe a fondurilor, semnale în legătură cu izolarea politică, suspendarea dreptului de vot.”, a declarat Cristian Diaconescu, în direct la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri