Fostul ministru de Externe: Ar fi greșit să legăm fenomenul terorist din Europa de cel migraționist

Data publicării:
bogdan aurescu digi24 octombrie 2015

Bogdan Aurescu a admis, însă, că este posibil ca printre refugiații care vin în Europa din vecinătatea sudică a UE să se afle și elemente radicale.

„Nu se poate exclude posibilitatea ca printre cei care au venit în acest val anul trecut și care continuă, și cu siguranță va continua și anul acesta, să se strecoare și elemente cu potențial de radicalizare a altora sau care sunt deja radicalizate. De aceea se vorbește deja de ceva timp despre combaterea fenomenului luptătorilor străini și aici schimbul de informații și cooperarea între instituțiile de profil trebuie intensificată, dar ar fi greșit să legăm cele două fenomene decât, poate, prin sursa lor, care este aceeași, și anume instabilitatea din vecinătatea sudică a Uniunii Europene, acolo unde răspunsul cel mai important trebuie dat prin soluționarea dosarului sirian, libian, a conflictului din Yemen. Tensiunile recente dintre Iran și Arabia Saudită nu reprezintă un factor care să influențeze pozitiv aceste eforturi de soluționare, a declarat Aurescu.

El s-a pronunțat pentru o cooperare mai strânsă pe plan european în scopul combaterii terorismului, dar și pentru măsuri de integrare socială a comunităților aflate deja de ceva vreme pe teritoriul Uniunii Europene, dar care manifestă tendințe de radicalizare.

Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea identificării de noi instrumente pentru combaterea terorismului, menționând aici curtea împotriva terorismului propusă de România, care trebuie să fie dezvoltată în continuare, atât conceptual, cât și din punct de vedere al realizării instituționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri