Funcția lui Constantin în Guvern ar putea fi tranșată duminică

Data actualizării: Data publicării:
daniel constantin calin popescu tariceanu alde foto facebook 07 08 2015

În contextul în care tot mai multe voci apropiate lui Călin Popescu Tăriceanu spun că Daniel Constantin nu ar trebui să mai fie ministru, ba chiar nici membru al partidului, membrii Biroului Politic Central al ALDE au fost convocați, duminică, la o ședință la Palatul Parlamentului. Biroul Politic Central este, potrivit Statutului formațiunii democrat-liberale, structura abilitată să retragă sprijinul membrilor Guvernului. Ca un indiciu că ședința de duminică se va lăsa cu decizii importante, presa a fost deja convocată, pentru ora 16.00, la Palatul Parlamentului.

colaj ALDE constantin tariceanu gerea
Andrei Gerea (foto dreapta), apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu, a cerut retragerea sprijinului politic al lui Daniel Constantin

De la ședința de duminica trecută a Delegației Permanente a ALDE, când aripa Tăriceanu a impus convocarea unui congres extraordinar al partidului la sfârșitul lunii aprilie, acuzațiile au curs în valuri în formațiunea democrat-liberală. Daniel Constantin a susținut că toată procedura ar fi nestatutară, că deciziile în ALDE sunt luate „din afara” formațiunii, că Tăriceanu a pus pe listele la parlamentare candidați cu probleme penale și așa mai departe. Tăriceanu a reacționat spunând că Daniel Constantin „se poziționează ca om al sistemului”, că vrea să blocheze deciziile ALDE și, implicit, forțează o excludere din partid. Apropiații lui Tăriceanu, printre care Andrei Gerea, Varujan Vosganian și Steluța Cătăniciu, s-au lansat și ei în critici, în cereri de retragere a sprijinului politic și chiar cereri de excludere.

Cel mai vehement s-a dovedit a fi vicepreședintele ALDE Andrei Gerea, pe care unele voci democrat-liberale îl văd drept posibil succesor al lui Daniel Constantin la șefia Ministerului Mediului, după ce fostul președinte al PC va fi scos din Guvernul Grindeanu.

Nu mai departe de acum două zile, Gerea, fost ministru în Cabinetele Ponta, declara referindu-se la Daniel Constantin: „Am solicitat retragerea sprijinului politic, considerând că nu merită sub nicio formă să reprezinte ALDE în nicio structură și pe nicio poziție”.

Ei bine, potrivit Statutului ALDE, retragerea sprijinului politic este o atribuție a Biroului Politic Central, adică exact forul convocat duminică, în ședință specială, la Parlament.
Mai trebuie menționat că ședința de duminică vine după ce atât Tăriceanu, cât și Constantin au avut discuții cu președintele PSD, Liviu Dragnea. După declarațiile publice, șeful social-democraților ar fi cerut celor doi să existe o hotărâre oficială a ALDE, „ca să știm cu cine vorbim”. „Nu îmi permit eu să le spun unuia sau altuia ce să facă, dar i-am rugat ca până la sfârşitul săptămânii să încerce să găsească o soluţie sau o propunere într-un for statutar al partidului, de care să aflăm şi noi, pentru ca să înţelegem cam care este calea de urmat în ALDE sau ce se intenţionează (...)
Nu m-am simţit foarte confortabil să discutăm separat, dar nu sunt consilier matrimonial (...) Şi nouă ne e greu să lucrăm aşa şi nici nu ne permite să spunem că îl credem pe Tăriceanu sau pe Daniel Constantin. Noi vrem să credem partidul”, declara Dragnea, acum două zile.

Citește și: Ce urmări poate avea conflictul Tăriceanu-Constantin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri