G.Firea: E timpul ca lupta împotriva violenței domestice să nu mai fie subiect, ci predicat!

Data publicării:
Gabriela-Firea-la-sediul-07-07-2015

Foto: PSD

Subiectul vulnerabilității femeilor în fața violenței domestice și a violului a revenit în atenția opiniei publice din cauza terifiantului caz de la Vaslui, al elevei violate și ulterior supuse agresiunilor psihice de către autorii violului și de apropiații acestora. Dincolo de dezbaterile mai mult sau mai puțin pătimașe pe marginea acestui subiect, derulate prin mass-media sau rețelele de socializare online și offline, rămâne un adevăr dureros: traumele victimelor sunt foarte greu sau chiar imposibil de înlăturat, indiferent dacă s-a înfăptuit sau nu actul de justiție, dacă agresorii au fost sau nu reclamați, au fost sau nu condamnați.

Desigur, în astfel de momente încărcate de emoție se vorbește despre înăsprirea pedepselor pentru astfel de fapte, ceea ce este cumva logic, pentru că se presupune că spectrul unei pedepse grele ar trebui să descurajeze comiterea faptei. Din păcate însă, mai ales în cazul agresiunilor domestice și al violurilor, făptuitorii sunt animați de impulsuri care pot fi numite oricum, numai raționale nu. Efectul preventiv al pedepselor nu funcționează sau funcționează într-o măsură mult prea mică. Asupra acestui aspect, cel preventiv, ar trebui să se concentreze, așadar, eforturile societății.

(...)Prima direcție de acțiune ar trebui așadar să vizeze informarea victimelor și a potențialelor victime asupra drepturilor pe care le au și mai ales asupra modalităților de intervenție care le stau la dispoziție. S-au făcut pași mari în această direcție, a fost îmbunătățită simțitor legislația, există modalități instituționale pentru acordarea de asistență și ajutor, dar toate acestea sunt inutile dacă cele cărora li se adresează nu apelează la ele.

Aici putem interveni noi, prin structurile care ne stau la dispoziție. Organizația de Femei a Partidului Social Democrat a pus bazele, recent, la Școala de Vară de la Mamaia, „Pactului pentru protejarea femeilor de violența domestică și viol”, o platformă de acțiune deschisă către toate partidele și organizațiile neguvernamentale. A fost înființată o comisie de lucru la nivelul OFSD, pe care o voi coordona personal, și a cărei menire este de a elabora propuneri concrete pentru atingerea obiectivelor asumate prin acest Pact.

Este timpul, stimați colegi senatori, ca lupta împotriva violenței domestice, a violului și a inegalității de șanse să nu mai fie doar o temă de dezbatere în perioade de acalmie politică, este timpul așadar să trecem și la fapte. Sau, altfel spus, acest subiect să devină predicat!”, spune Gabriela Firea într-un comunicat de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri