Gabriela Firea: Liberalii generează o nouă criză prin pasul înapoi făcut în privința Codului Fiscal

Data publicării:
Gabriela-Firea-la-sediul-PSD 07-07-2015

Foto: psd.ro

România are nevoie de aceste Coduri pentru a aduce TVA la 19%”, spune Firea, potrivit unui comunicat de presă, citat de Mediafax.

Pasul înapoi făcut de liberali, prin care par să îl fi influenţat şi pe preşedinte, arată un partid lipsit de direcţie şi, mai ales, lipsit de viziune cu privire la interesele României. Acest tip de laşitate este caracteristică acelora care au decis să taie salarii şi ajutoare sociale, să închidă spitale, să impoziteze pensiile mici, în loc să vină cu măsuri pentru stimularea economiei şi să taie banii clientelei”, mai susţine purtătorul de cuvânt al PSD.

Firea precizează că programul prezentat de Cătălin Predoiu avea astfel de măsuri, precum cele promovate de Guvern şi votate de Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o „riguroasă analiză” a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a declarat vineri că aplicarea cu „succes” a Codului Fiscal trebuie precedată de reformarea economiei, precizând că această abordare a fost o „atitudine constantă” a formaţiunii liberale. Predoiu a mai spus că PNL s-a comportat „onest, transparent şi a spus adevărul” în privinţa Codului Fiscal, atât în programul său de guvernare, cât şi dezbaterea publică cu premierul Ponta.

Citiți și: Ministrul Finanţelor: "Nu e niciun argument logic şi economic de a returna Codul Fiscal, decât politic"


Invitatul emisiunii 24 Minute, din 16 octombrie, moderate de Florin Negruțiu, este Miroslav Taşcu Stavre, analist politic.

24 Minute - LIVE TEXT:

E greu de spus dacă PSD își schimbă imaginea. Mișcarea lui Dragnea ar putea avea ceva succes. Încearcă să împuște doi iepuri: imagine mai bună pentru PSD și o de-baronizare.

E greu să fii credibil când ai în spate un dosar, indiferent de echipa cu care se va înconjura.

Încearcă să-și consolideze propria putere prin faptul că nu permite celor cu funcții în teritoriu să candideze și pentru funcții la centru.

Nu cred ca lucrurile se vor schimba peste noapte.

A fost și o mișcare pentru a vedea pe câți membri activi se pot baza la alegeri. 

„Juniorii” partidului vor avea puțină putere în partid. 

Sistemul politic și partidele politice în general sunt grupuri de interese, care vin și susțin un program, urmând să primească ceva înapoi. Toate eforturile acestor lideri din teritoriu - care au jucat roluri importante în debarcarea liderilor - vor avea un cuvânt greu de spus.

E greu, după ce ai văzut imaginile de la DNA, să vii să spui știți, noi luptăm cu corupția.

Liviu Dragnea nu își dorește să vină acum într-un guvern. Nici opoziția. Povara guvernării probabil va fi pusă în cârca dlui Ponta.

Cooptarea de figuri noi face parte din efortul de a îmbunătăți imaginea partidului. 

Liviu Dragnea nu vrea să fie premier ACUM, dar toți liderii partidului își doresc cea mai mare funcție.

Dacă Dragnea primește o condamnare cu executare, va fi foarte delicat pentru partid, deși mai sunt câteva luni în față până la alegeri. Nu întâmplător vedem această bătălie pe funcția de președinte executiv.

Valeriu Zgonea este exponentul unei noi generații, din care face parte și Victor Ponta, care a eșuat însă. Lipsește un lucru esențial în partide: democrația, reguli pe care să le respecte toată lumea. Te prezinți într-un simulacru de competiție electorală.

În toată Europa avem partide mai degrabă puternic personalizate, conduse de lideri autoritari, care dispar din viața politică după un eșec.

Finanțarea transparentă a partidelor - sumele par derizorii comparativ cu sumele plimbate în campania electorală cu sacoșa. Asociația Pro Democrația a sesizat an de an, dar degeaba. Legislația adecvată ar fi soluția.

Răspuns la o întrebare „fără cravată”: După un an de la alegeri, aveți impresia că v-ați luat țara înapoi?

Miroslav Tașcu-Stavre: Din pacate, nu, nu am impresia aceasta.


Invitatul emisiunii 24 Minute, din 15 octombrie, moderate de Claudiu Pândaru, este Miroslav Taşcu Stavre, analist politic.

24 Minute - LIVE TEXT: 

Claudiu Pândaru: Discutăm despre PSD şi congresul acestui partid, dar şi despre criza din Siria. 

Miroslav Taşcu Stavre, despre alegerile din PSD şi noul lider, Liviu Dragnea:

Cred că a fost un test pentru mobilizare. Membrii partidului au fost testaţi. E o schimbare importantă legată de modul în care PSD alege să îşi aleagă noile structuri de conducere.

E total neinspirat şi din partea domniei sale şi din partea susţinătorilor să vii cu un candidat care are probleme în justiţie. Cel mai mare partid al României chiar nu găseşte o persoană curată? 

Cariera politică a lui Victor Ponta se apropie de final, e foarte clar că nu putea să meargă înainte în formula asta.

În opinia dumneavostră, Liviu Dragnea ar putea să forţeze plecare lui Victor Ponta din fruntea Guvernului?

Nimeni nu se înghesuie la guvernare. Şi moţiunea de cenzură era sortită eşecului. Cred că Liviu Dragnea nu se grăbeşte să facă acest pas. S-ar putea ca Liviu Dragnea să vrea să arate că formează un partid cu un suflu nou, să arate că chestiunile criticabile ale Guvernului Ponta rămân pe umerii lui Victor Ponta.

Unde este noul în PSD?

Sunt şi nişte propuneri noi. Victor Negrescu, care are titlul de doctorat pe bune. Cred că e nevoie de un suflu nou, de o imagine mai curată, dar, în realitate, în momentul în care un lider local vine pe masă cu voturi şi cu rezultate bune în alegeri, mă îndoiesc că va fi refuzat.

Să mergem pe ipoteza că Liviu Dragnea primeşte un verdict nefavorabil şi primeşte o condamnare definitivă.

PSD are de unde să scoată lideri. Nu întâmplător îl vedem pe domnul Zgonea. E un partid mare şi va afecta credibilitatea partidului şi şansele la alegerile de anul viitor. 

Un loc comun pentru partidele din Opoziţie, dar şi cele de la Putere este visteria lor. Partidele din România par a fi slabe în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor lor. E posibil ca un partid ai cărui reprezentanţi sunt cei care fac legi în domeniul fiscal să ajungă în situaţia asta?

Nu este normal. Fac o glumă. Aşa cum s-a discutat despre amnistia fiscală, probabil că aşteaptă o amnistie fiscală. Vorbim despre banii purtaţi prin campanie în mod legal. 

Vom avea o altă clasă politică dacă va exista democraţie în cadrul partidelor, dacă vom avea transparenţă. Am avut nenumărate cicluri electorale. Curtea de Conturi a spus că modul în care au fost finanţate partidele a fost ilegal. Am avut vreo soluţie? Aici lucrurile sunt în interesul partidelor mari. Nici PSD, nici PNL nu se vor grăbi să schimbe lucrurile. 

Trecem la politica Europeană. S-a mutat atenţia pe Siria. 

Miroslav Taşcu Stavre, despre poziţia României:

Domnul Aurescu este un foarte bun profesor de drept internaţional. Dar cred că nu îi stă foarte bine cămaşa de politician. Mi se pare nepermis modul în care s-a prezentat România şi a votat în consiliu. Vă dau o situaţie. Să zicem că are loc o catastrofă, o inundaţie şi apare primarul şi spune că va face anul viitor diguri. Cam aşa a reacţionat România.

Ar fi ipocrit ca UE să fi reacţionat altfel decât a reacţionat. E păcat de tot celălat efort pe care l-am făcut, că păstrăm ambasada în Siria, şi am ratat şansa să păstrăm o poziţie constructivă. E o eroare pe care încearcă să o îndrepte. 

Aţi vota cu Liviu Dragnea?

Nu nu aş vota. Nu am votat cu PSD nici măcar în 1990, dar aş vota un partid social democrat veritabil, într-o structură reformată şi democrată. 

Care este diferenţa dintre PSD de acum şi PNL de acum? 

Toate partidele româneşti nu sunt constituite aşa cum clamează, după principii democratice. 70% - 80% se declară nemulţumiţi de partidele politice.

Anul trecut aţi vorbit despre Klaus Iohannis ca o alternativă bună. Simţiţi că românii şi-a luat ţara înapoi?

Nu. Nu, din păcate.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri