Grindeanu și Ponta, audiați în dosarul Tel Drum. Ce a declarat Ponta la ieșirea de la DNA

Data actualizării: Data publicării:
victor ponta liviu dragnea facebook dragnea 31 07 2015

Fostul premier Victor Ponta a ajuns și el, luni, în fața procurorilor DNA pentru a fi audiat în același dosar în care a dat explicații, săptămâna trecută, un alt fost șef de Guvern, social-democratul Sorin Grindeanu. Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de România Curată, cei doi foști prim-miniștri ar fi audiați în dosarul Tel Drum, în care mai mulți actuali și foști directori ai firmei au fost puși sub urmărire penală sub acuzații de fraudă cu fonduri europene.

ACTUALIZARE. La ieșirea de la audieri, Victor Ponta a precizat că nu are voie să dea detalii despre motivul chemării sale la DNA.

Totodată, fostul premier a transmis un mesaj cu subînțeles fostului său șef de partid: „Eu știu cel mai bine diferența între politică și justiție. Am fost chemat, am spus ceea ce știu, dar eu nu confund bătălia politică cu ani de închisoare, că s-a dus contra mea o astfel de bătălie și ceea ce ție nu-ți place altuia nu-i face”.

------

Victor Ponta s-a ferit să facă declarații la intrarea la DNA, spunând jurnaliștilor că-i roagă să-l lase să stea la coadă.

Pe 13 septembrie, în fața procurorilor DNA a ajuns ex-premierul Sorin Grindeanu. La plecare, acesta a precizat că are calitatea de martor, dar a refuzat să dea detalii despre dosarul în legătură cu care a fost audiat. „Nu pot să vă spun... Sunt lucruri pe care pot să le declar și altele pe care nu. Nu vreau și nu pot să vă dau amănunte din acest dosar. Eu cred că am fost cât se poate de clar, nu am niciun fel de problemă, calitatea mea este cea de martor”, a spus Grindeanu, după ce a fost audiat peste trei ore.

Jurnaliștii de la România Curată susțin, citând surse din preajma anchetei, nu numai că foștii premieri au fost audiați în același dosar, dar că este vorba de dosarul Tel Drum.

Procurorii DNA au anunțat începerea urmăririi penale față de Tel Drum SA și față de actuali și foști directori ai firmei pe 18 august. Concret, sunt urmăriți penal directorii Petre Pitiș și Mircea Vișan, dar și Florea Neda, fost director al SC Tel Drum SA. Acuzațiile sunt de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

La câteva zile distanță, anchetatorii au desfășurat percheziții informatice în dosarul Tel Drum. Cu acea ocazie, directorul general al Tel Drum, Petre Pitiș, susținea că nu ar avea vreo relație personală cu Liviu Dragnea, președinte al PSD și al Camerei Deputaților. „Nu am nicio relație personală cu Liviu Dragnea. Nu l-am întâlnit nici când era președinte la Consiliul Județean, nu a semnat dumnealui contractele din partea Consiliului Județean pe care le-am câștigat la licitație. Erau semnate de un vicepreședinte al Consiliului Județean”, a declarat Pitiș.

Ulterior, într-o emisiune tv, Liviu Dragnea a negat, din nou, orice legătură cu firma Tel Drum, abonată la contracte cu statul. O reacție vehementă a avut, atunci, fostul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu: „Doar atât vă zic: e cea mai mare minciună declarată public de un om politic!”.

Fostul premier Victor Ponta a declarat, de asemenea, pe 8 septembrie: „Instituţiile statului ştiu absolut tot despre Tel Drum de foarte mulţi ani şi domnul Dragnea a beneficiat de o anumită protecţie din partea unor instituţii. Eu sunt convins, fac o afirmaţie şi mi-o asum că instituţiile statului ştiu tot, mai mult decât dumneavoastră care aţi făcut cercetări jurnalistice, mai mult decât mine, ştiu absolut tot despre Tel Drum de foarte mulţi ani”. Totodată, Ponta a povestit cum a ajuns să semneze actul prin care Lacul Belina a trecut la Consiliul Județean Teleorman. „Domnul Dragnea mi-a cerut, a făcut de altfel hârtia pentru Guvern, pentru trecerea acelui lac la Consiliul Judeţean Teleorman. Eu am aflat acum din presă şi înţeleg că aşa este adevărat, cred că nu-i o minciună, că acel lac a ajuns la Tel Drum. Sigur că m-am enervat”, a declarat fostul șef de Guvern și al PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri