Guvernul Cioloș, anchetat de comisiile de buget-finanțe

Data publicării:
MOTIUNE DE CENZURA - PNL - GUVERN
Dezbaterea si votul motiunii de cenzura initiata de PNL - "Victor Ponta - demis pentru exces de Victor Ponta participa la prezentarea si votul motiunii de cenzura depuse de PNL. putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca!", la Parlament, in Bucuresti, vineri, 12 iunie 2015.

Guvernul Cioloș va fi anchetat de comisiile de buget-finanțate ale Camerei Deputaților și Senatului. Parlamentarii au decis că aceste comisii au 30 de zile la dispoziție pentru a întocmi un raport cu privire la ordonanța de urgență privind rectificarea bugetului de stat pe 2016 şi de 15 zile pentru raportul în legătură cu OUG pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale pe 2016. 

Scopul comisiilor este de a stabili „condiţiile în care s-au realizat rectificările bugetelor de stat, mijloacele anchetei, audierea tuturor persoanelor implicate, care pot furniza informaţii şi clarificări pe acastă temă", a precizat secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, conform News.ro.

Marcel Ciolacu a mai spus că obiectul anchetei este adresarea următoarelor întrebări de către comisiile reunite de buget: „care este modul în care s-au constituit veniturile potenţiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă; care sunt instituţiile statului care au făcut previziuni asupra acestor venituri şi care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituţie în parte; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcţiei bugetului pentru anul 2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 6 august prima rectificare”.

În cadrul comisiilor vor si audiați și fostul premier Dacian Cioloș și fosta ministră de Finanțe, Anca Dragu. 

Formarea acestor comisii are loc la câteva zile după ce Liviu Dragnea a precizat că va cere anchetarea fostului guvern. Liderul PSD a spus că rectificarea bugetară pozitivă din luna noiembrie ar fi fost făcută în baza unor calcule greşite. Şi că, la sfârşitul anului 2016, încasările la buget nu sunt mai mari cu 3 miliarde de lei, aşa cum a estimat Guvernul Cioiloş, ci mai mici cu până la 14 miliarde de lei.

Totuși, în decembrie anul trecut, Liviu Dragnea declara că miliarde de lei au rămas necheltuiți la guvern tehnocrat.

„În 2016 suntem în situația în care 19 miliarde de lei din 38 de miliarde, pe care îi are la dispoziție guvernul, nu se cheltuie pe investiții. Miliarde de lei rămân necheltuiți la guvern. Suntem la deficit bugetar 0,4%, până la 2,5% mai este suficient. (...) Poți să justifici în orice fel lipsa performanței, dar dacă stai cu sertarele pline de bani și spui că nu sunt bani... Sunt miliarde de lei care rămân necheltuiți", a spus Dragnea, la un post de televiziune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri