Guvernul Grindeanu a creat locuri de muncă, în trei luni, cât Guvernul Ponta într-un an

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
Lia Olguta Vasilescu_INQUAM_Octav_Ganea

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, miercuri seara, că Executivul PSD-ALDE se apropie de cifra de 100.000 de noi locuri de muncă doar pentru primul trimestru din 2017. Dincolo de faptul că datele prezentate vin, într-o măsură, în contradicție cu statisticile INS, merită amintit că precedentul Guvern PSD, condus de Victor Ponta, se lăuda cu 100.000 de noi locuri de muncă într-un an.

olguta vasilescu - 170104_AUDIERI_CABINET_GRINDEANU_39_INQUAM_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Lia Olguța Vasilescu a susținut, la un post de televiziune, că România a ajuns, după primele trei luni de guvernare PSD-ALDE, să aibă „cel mai mare număr de angajați după criza din 2009”. Potrivit datelor Ministerului Muncii, pe 26 aprilie 2017 erau înregistrate 6.318.441 contracte de muncă, din care 92,09% pe perioadă nedeterminată.

De la guvernarea Tăriceanu și până acum este cel mai mare număr de angajați. Noi estimam - și credeam că suntem optimiști - ca până la sfârșitul anului să avem 200.000 de locuri de muncă. Doar pe primul trimestru, avem 100.000 de locuri de muncă. Cred că ne vom duce mult mai sus. La ora actuală, șomajul este de 4,71%, prognoza noastră este că va ajunge la 4,2%, sub media europeană. Suntem printre țările care au creșteri spectaculoase în rândul numărului locurilor de muncă”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai anunțat o cifră record: sunt înregistrați cu 12.338 de angajatori activi în plus față de finalul anului 2016.

În ceea ce privește numărul de noi locuri de muncă, se impun două precizări.

Prima ar fi că, exact cu o săptămână în urmă, președintele PSD, Liviu Dragnea, susținea că, în ianuarie-februarie 2017, au fost create 62.000 de locuri de muncă. La fel ca ministrul Muncii, șeful social-democraților invoca date de la Institutul Național de Statistică (INS). Din compararea cifrelor, ar rezulta că doar într-o lună și jumătate s-ar fi înregistrat aproape 40.000 de noi locuri de muncă.

A doua precizare se referă la faptul că același INS arăta, la începutul lunii aprilie, că s-a înregistrat, în luna februarie, o ușoară creștere a numărului de șomeri, rata șomajului fiind de 5,4%.

De 100.000 de noi locuri de muncă vorbea și precedentul Guvern PSD, condus de Victor Ponta. Doar că, atunci, oficialii spuneau că au creat 100.000 de noi locuri de muncă în primul an de guvernare („Promisiunea noastră față de cei care ne-au ales a fost că vom crea un milion de noi locuri de muncă în următorii 8 ani. Până acum, într-un an de guvernare, efectivul salariaților stabili din economie a crescut cu 100.000. În continuare, mizăm pe dezvoltarea unor sectoare strategice, cum ar fi energia și agricultura” - ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Șova, iulie 2013) și promiteau ca, în opt ani, să ajungă la 1 milion de noi locuri de muncă.

Citește și: Cât de reale sunt cifrele pe care ni le oferă Guvernul Dragnea?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri