Guvernul neagă că vrea să naţionalizeze banii universităţilor

Data actualizării: Data publicării:
original_Ședință_de_guvern_13_septembrie_2017_02

Premierul Mihai Tudose a infirmat, joi, informaţia pe care profesorul universitar Marian Preda de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti a lansat-o pe Facebook prin care avertiza că Guvernul va naţionaliza banii din fondurile proprii ale universităţilor pentru a putea plăti salariile cadrelor didactice din acest sector. Şeful Executivului i-a cerut ministrului Finanţelor să spună că aceasta este o informaţie falsă, precizând că „dacă un domn care candidează la o funcţie de rector vrea să-şi facă campanie, să-şi facă la el în familie cu mesaje de genul ăsta”, realtează News.ro.

„Dimineaţă am aflat că vrem să naţionalizăm banii universităţilor. Domnule Mişa, spuneţi pe această cale că, dacă un domn care candidează la o funcţie de rector vrea să-şi facă campanie, să-şi facă la el în familie cu mesaje de genul ăsta", a afirmat premierul la începutul şedinţei Executivului.

Ionuţ Mişa a confirmat că „este o ştire falsă”, el precizând că este vorba de fapt despre o solicitare a reprezentanţilor universităţilor „de a da posibilitatea să utilizeze o parte din bani pe o destinaţie pe care tot dânşii au ales-o”.

„Domnule prim-ministru, este o ştire falsă. Am discutat, o să dăm şi un comunicat de presă în acest sens, au ieşit deja domnii Sorin Cîmpeanu şi Mihnea Costoiu să infirme ştirea, să spună că este falsă. Noi am avut discuţii şi cu reprezentanţii universităţilor, cu reprezentanţii Ministerului Cercetării, cu toţi cei din învăţământ. A fost o solicitare a dânşilor de a da posibilitatea să utilizeze o parte din bani pe o destinaţie pe care tot dânşii au ales-o. Deci, dânşii utilizează banii proprii acolo unde doresc, în rest este o ştire falsă care doreşte doar să intoxice opinia publică", a explicat Ionuţ Mişa.

Potrivit unei postări pe Facebook, profesorul universitar Marian Preda de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti a avertizat că Guvernul va naţionaliza banii din fondurile proprii ale universităţilor pentru a putea plăti salariile cadrelor didactice din acest sector.

„Dragi universitari, nu mai dormiţi liniştiţi, ni se pregăteşte ceva extrem de grav: Guvernul naţionalizează banii din fondurile proprii ale universităţilor, bani economisiţi cu greu în trecut!!! Ce autonomie, ce competiţie, ce dezvoltare? Se confiscă banii de rezervă de la universităţi şi facultăţi, se naţionalizează, pentru a plăti cu banii noştri legile date de ei. E ca şi cum Guvernul i-ar confisca cuiva economiile de la bancă pentru a-i plăti cu ele salariul. Prin OUG nr. 63/2017 privind rectificarea bugetara, Art 24 alineatul 6 ( https://legeaz.net/monitorul-…/oug-63-2017-rectificare-buget ) se prevede, implicit, că cheltuielile pentru drepturile salariale prevăzute de Legea 85/2016 care trebuiau platite din fondurile alocate de Guvern (aşa cum s-a şi întâmplat în 2016 când Guvernul tehnocrat susţinut de PSD a alocat universităţilor fondurile necesare pentru aceste plaţi de care ele nu sunt responsabile) vor fi acum platite din fonduri proprii, din soldurile acumulate în trecut de universităţi”, a scris miercuri pe Facebook profesorul universitar Marian Preda.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri