Guvernul Ponta atacă Guvernul Grindeanu

Data actualizării: Data publicării:
colaj ponta grindeanu

Justiţie, buget, politica de creşteri salariale sau politica energetică, dar şi combaterea evaziunii fiscale şi opţiunea României în dosarul Europa unită vs. Europa cu mai multe viteze au fost, în ultimele săptămâni, temele predilecte pe care Victor Ponta şi unul din foştii săi miniştri au criticat Guvernul în exerciţiu. Iată, mai jos, o selecţie a declaraţiilor care ilustrează falia dintre fostul şi actualul premier.

colaj ponta grindeanu

Energia

Fostul premier îl critică pe actualul şef al Guvernului, Sorin Grindeanu, pentru că nu vede pe nimeni din Executiv să fie preocupat de soarta celor 14.000 de angajaţi de la Complexul Energetic Oltenia. Victor Ponta: "Nu am văzut ca cineva din noul guvern Grindeanu să aibă timpul sau pregătirea necesară să înceapă să le rezolve (n.r. problemele Complexului Energetic Oltenia). Pentru asta e nevoie şi de înţelepciune, şi de bună-credinţă. Mă voi lupta pentru Complexul Energetic Oltenia şi cu guvernul şi partidul meu, dar sper să nu fie cazul. Sper să fim aliaţi.

Avionul

Cabinetul Grindeanu e comparat de Ponta cu un avion care „are deja 4 piloţi”. Victor Ponta:

Îmi susţin cu tărie opinia şi simt nevoia să mai adaug câteva elemente despre ce înseamnă un act de guvernare eficient şi coerent şi pericolele care pot apărea (...) Acum văd Guvernul Grindeanu (pe care l-am votat şi al cărui succes m-ar face foarte fericit şi liniştit) cum are deja 4 piloţi! Lângă Premier trage de manşă cu toată puterea şi preşedintele Iohannis (instalarea cu forţa în capul mesei de la Palatul Victoria sau somatiile legate de buget sunt elemente evidente), trage vizibil şi Preşedintele PSD Liviu Dragnea (care nu doar că a anunţat la început membrii Cabinetului, dar îi şi coordonează direct şi prezintă public toate lucrurile pozitive - cele negative le lasă pentru bieţii miniştri), există din ce în ce mai vizibil şi public şi a patra 'mână' pe manşă - cea a Sistemului care transmite prin vocea Procurorului General sau a Procurorului Şef DNA ce ordonanţe sau legi trebuie să adopte sau să nu adopte Guvernul, cine poate sau nu poate să fie Ministru sau Secretar de Stat - ba chiar şi câte salarii se pot mări din ipoteticele şi fantezistele 'prejudicii'".

OUG 13, OUG 14

Referitor la decizia Guvernului Grindeanu în cazul ordonanţelor de urgenţă 13 şi 14, fostul premier a susţinut că "totul a fost o greşeală”. "Dintr-o idee bună şi corectă s-a ajuns la un dezastru", conchide acesta. Victor Ponta: „În primul rând, lipsa de asumare. Adică nu poţi să dai pe Iordache, nu crede nimeni, nu cred nici eu. Trebuia să fie domnul Dragnea, cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Grindeanu să spună, ziua în amiaza mare, domne de aia ne-au votat mulţi oameni. Al doilea lucru - explică ce vrei să îndrepţi. Eu am citit de mai multe ori acea ordonanţă, după ce a fost publicată în presă. Şi dacă rămânea în vigoare, nu se întâmpla mai nimic, adică nu era o chestiune prin care să îndrepţi o chestiune reală”. „Nu a înţeles nimeni nimic. Dintr-o ideea bună şi corectă s-a ajuns la un dezastru. Când spune toată lumea: vedeţi că PSD a venit ca să apere hoţii şi tu faci exact o chestie care seamănă, noaptea, o chestie neclară, sigur că îi apeşi pe oamenii aceia exact pe ceea ce...”, a adăugat Ponta.

Majorările salariale

Bugetul de stat pe 2017 nu este unul realist, este o concluzie care a curs constant şi care a fost susţinută de preşedintele Klaus Iohannis, de opoziţia parlamentară, dar şi de analişti independenţi. Fostul lider al PSD a intrat însă şi el în acest cerc. Victor Ponta:

"Nu cred că poţi să ţii măsuri sociale dacă nu merge economia. Am mărit şi eu ceva salarii la viaţă mea, că să zic aşa, şi ştiu că toţi vrem să mărim salarii şi eu aş vrea să am salariul mai mare, problema este să fiu sigur de unde dau salariile alea şi pensiile pe termen lung. Îmi doresc cel mai tare că Guvernul PSD, Guvernul Grindeanu să aibă succes şi economic, cum am avut noi, şi să aibă şi bani de salarii. Daţi-mi voie deocamdată să fiu speriat că nu o să fie atât de uşor". Mai departe: "Am o problemă cu care nu mă pot împăca cu niciun guvern. A trecut iarna când au duduit cazanele la Turceni şi la Rovinari. Acum nu o să mai cumpere nimeni energie de la Hunedoara şi nu aş vrea ca pe guvernarea PSD să ne trezim cu Oltenia şi Hunedoara puse pe butuci. Aş vrea să fie salvate. Nu am văzut nicio chestie serioasă: ministrul e bolnav, nu e bolnav, secretarii de stat se numesc, nu se numesc, habar n-am”.

Europa cu viteze

În condiţiile în care discuţia pe marginea unei Europe cu două sau mai multe viteze se intensifică, fostul premier a criticat linia asumată de Cabinetul Sorin Grindeanu. „Am mers cu o poziție unitară, o poziție a unei Europe unite, cu cele 27 de state membre. Asta susținem, asta considerăm potrivit pentru dezvoltarea proiectului european. E abia începutul dezbaterilor. (...) Eu și președintele Klaus Iohannis avem un interes comun, avem o abordare comună. Avem un punct de vedere comun, indiferent de cine e președinte și premier. (...) Noi trebuie să continuăm linia adoptată în acest moment. Nu cred că abordarea enunțată de fostul premier Victor Ponta (n.r. ca România să adere la punctul de vedere al grupului de la Vișegrad) este ce corectă. Din punctul de vedere al nostru, nu”.

Iată şi care este abordarea preferată de Victor Ponta: „Ce aş face eu? Ce face domnul Grindeanu? Înţeleg că susţine Europa unită, care nu mai există. Eu aş face mâine cerere să ne alăturăm Grupului de la Vişegrad. Dar eu, pe persoană fizică, deputatul Victor Ponta. Eu nu cred că avem altă şansă decât stând cu nişte vecini ai noştri care au şi ei un pic de curaj şi de demnitate. Stând tot timpul în genunchi şi cu domnul Iohannis, care votează cum vine faxul de la Berlin, pierdem timpul”. 

Reforma ANAF

Retragerea angajaților SRI detașați la Fisc, micșorarea sporurilor acordate angajaților specializați în cercetarea fraudelor, blocajul conectării caselor de marcat electronice la serverele Fiscului, dar și lipsa referirilor la evaziunea făcută de multinaționale sunt elemente care au făcut-o şi pe Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe în guvernul Victor Ponta, să se îndoiască de faptul că guvernul Sorin Grideanu vrea să lupte cu adevărat împotriva ”Marelui Evazionist”.

Ioana Petrescu: ”După doar două luni, bugetul gâfâie. Bugetul pentru anul 2017 este fundamentat pe venituri bugetare de 254,71 miliarde lei, cu 23 miliarde lei mai mari mult decât încasările din anul 2016. Pe primele două luni ale acestui an, s-au încasat doar 31,9 miliarde leil, adică cu 0,9% mai puțin decât în primele două luni din 2016. Asta înseamnă că deja avem probleme. Din punctul meu de vedere, acest lucru nu este cauzat de faptul că ANAF-ul nu își face treaba, ci pentru că veniturile au fost estimate mult prea optimist, probabil fără consultare cu cei de la Fisc”.

Ioana Petrescu, din nou: „Este vorba despre consilierea contribuabililor, anularea penalităților de întârziere pentru contribuabilii care plătesc eșalonat, extinderea SPV-ului (spațiul privat virtual – n.red.) la persoane juridice și modificarea felului în care se realizează poprirea de conturi în avantajul contribuabilului. Alte măsuri vizează controalele în zona comerțului electronic, precum și la cei care prezintă facturi false. În același plan este introdusă și intenția de îmbunătățire a relației dintre contribuabil și Fisc, prin proiectul de lege a prevenției. Toate, în mod foarte clar, sunt măsuri bune. În mare, acestea sunt măsuri de încurajare a conformării voluntare (ceea ce este grozav) și de reducere a evaziunii, dar nu vizează zonele cu probleme mari în evaziune. Doar implementarea acestor măsuri nu vor aduce prea mulți bani la Stat pe termen scurt și cu siguranță nu vor aduce 23 miliarde leii în plus anul acesta, adică cât are nevoie Guvernul pentru a-și respecta promisiunile din buget”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri