Guvernul Ponta III a depus jurământul. Traian Băsescu: Șampanie n-am, că premierul mi-a dat buget mic

Data publicării:
BASESCU SUMMIT MARTIE 2012 MFAx-1

ACTUALIZARE 18.00 Ceremonia învestirii noilor miniștri a început, ca de obicei, cu intonarea imnului de stat. Noul ministru de Finanțe, tânăra Ioana Petrescu (a patra de la dreapta la stânga în foto - n.r.), a fost singura care a ascultat imnul țării ținând mâna în dreptul inimii:

Miniștrii Cabinetului Ponta III au depus, pe rând, jurământul:

În timpul ceremoniei, președintele a fost relaxat și a fost văzut zâmbind sau schimbând câteva cuvinte cu cei din jur.

„Vedeți, am știut de ce n-am vorbit azi-dimineață” (la învestirea lui Gabriel Oprea ca ministru de interne - n.r.), a spus Traian Băsescu înainte să ia cuvântul.

În discursul de la încheierea ceremoniei, președintele a salutat că sunt atât de mulți miniștri tineri în Executiv, dar a salutat și revenirea UDMR la guvernare, pe care, invocând propria experiență, i-a numit „aliați de nădejde”. Președintele le-a dorit succes noilor miniștri și le-a urat o „guvernare cât mai eficientă”, subliniind că principala problemă a României este creșterea competitivității.

„Șampanie n-am, că premierul mi-a dat un buget mic!”, a spus în final președintele, râzând. „Discutați cu el, să vă dea la Palatul Victoria!”, i-a îndemnat Traian Băsescu pe noii miniștri.

Aceștia au sosit la Guvern, în jurul orei 18.30, cu un autocar. Reuniți într-o primă ședință de Cabinet, care a avut pe ordinea de zi un singur punct, miniștrii au aprobat o „updatare” a programului de guvernare, care va fi prezentat joi Parlamentului. Premierul a precizat că documentul este în proporție de 98-99% programul de guvernare aprobat deja de Parlament, dar a fost actualizat ca să reflecte schimbările de natură politică din Executiv. Solicitarea în acest sens fusese făcută de președinte, ca o condiție pentru a semna numirile în funcții ale miniștrilor din Cabinetul Ponta III.

__________________________________

"În cursul zilei de astăzi am avut o nouă discuţie cu premierul Ponta. Am ajuns la un acord. E un acord verbal, nu cred că nu îl va respecta. 

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un nou program, în consecinţă eu voi valida azi miniştrii care au trecut ieri prin Parlament.

Sper că aşa cum eu îmi respect partea din acord şi partea din acord care revine guvernului să fie respectată în termenii stabiliţi.

Sesizarea făcută de parlamentarii PDL şi PMP va continua să producă efecte, dacă nu o retrag ei. Parlamentarii PDL şi PMB au solicitat acelaşi lucru care a fost exigenţa mea în relaţia cu primul-ministru. Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe.

Dacă nu ajungeam la un acord ar fi fost o prelungire a Guvernului cu foarte mulţi interimari  

Nu suntem într-o criză guvernamentală, avem doar un guvern cu mai mulţi interimari.

Voi valida Guvernul, altfel procesul ar fi durat foarte mult. De aceea, împreună cu premierul am ajuns la acest acord, bazat pe cuvântul de onoare al fiecăruia. Eu voi valida noii miniştri. Decretul a plecat la Monitorul Oficial. La ora 18.00 va fi validarea noilor miniştri, conform hotărârii de ieri a Parlamentului.

M-am răzgândit datorită angajamentului premierului, acordul e bazat pe cuvântul de onoare al acestuia", a spus preşedintele.

Președintele și premierul au avut o întrevedere între patru ochi la Palatul Cotroceni, după învestirea lui Gabriel Oprea. Întrevederea a durat 20 de minute și nu a dus la niciun rezultat în privința deblocării învestirii noului guvern.

Preşedintele a făcut declarații de presă și aseară, când a solicitat din nou premierului să vină în Parlament cu un nou program de guvernare care să reflecte noua configurație politică a guvernului, ceea ce premierul a refuzat. USD așteaptă decizia CCR privind validarea guvernului, a spus Victor Ponta.

Traian Băsescu a declarat că nu va semna deciziile de numire a noilor miniștri în lipsa unui nou program de guvernare sau a unei decizii a CCR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri