Guvernul Ponta III merge în Parlament fără emoţii. Legislativul acordă marţi votul de încredere

Data publicării:
parlament mare-2

Cabinetul Ponta III merge marţi în Parlament pentru votul de încredere. După ce i-a cooptat pe reprezentanţii minorităţii maghiare în Guvern şi i-a convins pe cei de la PPDD să îşi dea voturile pentru învestire, premierul a adunat o majoritate confortabilă.


ACTUALIZARE ORA 9:00 Încep audierile miniştrilor cabinetului Ponta III în comisiile de specialitate din Parlament. La Comisia de Apărare este audiat Gabriel Oprea, propus pentru funcţia de vicepremier, dar şi de ministru de Interne.

------------------------------

Guvernul Ponta 3 este gata. Propunerile avansate de premier merg în comisiile de specialitate începând cu ora 9:00, când sunt audiaţi vicepremierii, urmaţi de ceilalţi miniştri noi din Cabinetul Ponta III, apoi de miniştrii care şi-au schimbat portofoliile. La ora 15:00, premierul cer Parlamentului votul de încredere.

Victor Ponta nu are emoţii în privinţa trecerii noului Cabinet prin Parlament. După negocieri intense cu UDMR, premierul a reuşit să îşi asigure o susţinere mai mult decât confortabilă.

Astfel, dacă pentru a primi încrederea Legislativului are nevoie de 288 de voturi, Cabinetul Ponta 3 ar putea primi 347 de voturi. 305 adună doar de la partidele care intră la guvernare, respectiv PSD, UNPR, PC şi UDMR.

Alte 42 de voturi vor veni de la minorităţile naţionale şi de la deputaţii şi senatorii PPDD care au promis că vor susţine initiaţivele Guvernului în Parlament.

Împotriva lui Victor Ponta s-ar putea pronunţa 228 de senatori şi deputaţi, atât cât însumează PDL, PNL şi grupul parlamentarilor neafiliaţi.

Pretenţiile UDMR

UDMR intră la guvernare, însă emite pretenţii. Uniunea vrea facultate în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi dreptul autorităţilor locale de a arbora steagul secuiesc pe instituţiile publice. UDMR cere şi continuarea lucrărilor la autostrada Transilvania pe tronsonul Câmpia Turzii - Târgu Mureş.

Condiţiile se regăsesc în protocolul semnat de Kelemen Hunor cu preşedinţii partidelor care formează Uniunea Social Democrată. Prin acelaşi acord, semnatarii se angajează să modifice Constituţia României până în 2016 şi să facă regionalizarea ţinând cont de istoria diferitelor zone ale ţării.

Structura Parlamentului

Total parlamentari: 575.

Voturi necesare pentru trecerea Guvernului: 288.

PUTERE - 347 parlamentari:

* PSD + UNPR + PC + UDMR - 305 parlamentari.

* PPDD + minorităţi naţionale - 42 parlamentari.

OPOZIŢIE: PDL + PNL + neafiliaţi - 228 parlamentari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri