Guvernul Tudose, la prima evaluare

Data actualizării: Data publicării:
170626_TUDOSE_MIHAI_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Mihai Tudose, europarlamentar. FOTO: Inquam Photos

Nici nu s-a instalat bine Mihai Tudose la Palatul Victoria că Liviu Dragnea îl și evaluează. Luni dimineață, înaintea vizitei la Bruxelles, premierul și câțiva miniștri sunt chemați în fața liderilor Coaliției PSD-ALDE. Şeful Executivului poate contabiliza deja câteva numiri controversate, tensiuni în relația cu mediul de afaceri dar și un conflict aplanat între ministerul Transporturilor și primarul Capitalei.

Mihai Tudose este așteptat în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament, în prima parte a zilei de luni.

Liviu Dragnea, președintele PSD: Vom avea o coaliție în care va fi invitat prim-ministrul și o serie de membri din Cabinet pe care îi va hotărî domnul Tudose și vom discuta după prima săptămână de guvernare care sunt concluziile lor.

De asemenea, premierul va trebui să prezinte un program de acțiuni pentru perioada următoare.

Mihai Tudose, premierul României: Nu sunt sceptic in ceea ce priveste progr de guvernare, sunt optimist. Este singura șansă a României să iasă din zona în care este, să ne dezvoltăm.

Mihai Tudose își poate trece în raportul de evaluare o serie de numiri controversate, precum cea a unui prezentator TV drept consilier de stat sau numirea Andreei Lambru, lansată în politică de liberali, înainte să ajungă în Guvernul Victor Ponta - la coordonarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

În relația cu mediul de afaceri, Mihai Tudose nu a reușit să potolească iureșul produs de anunţul că se va introduce un impozit pe cifra de afaceri.

A promis doar că ministerul de finanțe face simulări și a avut întâlniri cu șeful ANAF, pe colectarea slabă a veniturilor. Este așteptat ca în fața liderilor PSD și ALDE să prezinte o primă evaluare a acestor calcule.

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: Există o problemă. Deci firmele românești ajung să facă mult mai mult profit și să plătească mult mai mult impozit pe profit decât firmele străine. Vom evita să îi penalizăm pe cei corecți.

La capitolul reușite, Mihai Tudose poate aminti că a acordat medicamente compensate în proporție de 90% pensionarilor cu venituri de până în 900 de lei. Plafonul era anterior de numai 700 de lei. Premierul a dezamorsat și conflictul dintre ministerul Transporturilor și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Liviu Dragnea, președintele PSD: Palatul Victoria a înviat, deci acum a început să se muncească acolo!

Împărțirea banilor va fi un alt capitol discutat pentru că luna aceasta Guvernul va face prima rectificare bugetară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri