Guvernul vrea să modifice legea electorală. Secţiile speciale de votare vor fi eliminate

Data publicării:
alegeri alegatori cabina vot 5330676-resized Mediafax Foto-BALAZS ATTILA-2

Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul de Interne sunt autorităţile care au făcut acest proiect de urgenţă prin care se vor elimina secţiile de votare speciale. În schimb se reglementează posibilitatea exercitării dreptului de vot la orice secţie de votare în cazul persoanelor care, în ziua alegerilor, se vor afla în altă comună sau în alt oraş decât cel în care au domiciliul.

Potrivit actului normativ, candidaturile pentru alegerile prezidenţiale trebuie depuse la Biroul Electoral Central cu 45 de zile înainte de data alegerilor, faţă de termenul actual, care este de 30 de zile.

O altă modificare propusă este majorarea termenului de stabilire de către Guvern a datei alegerilor, de la 45 de zile la 60 de zile înaintea votării, precum şi mărirea termenului pentru întocmirea listei cu persoanele care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale şi ale secţiilor de birouri de votare.

În nota de motivare a acestei ordonanţe de urgenţă este menţionat că în momentul de faţă sunt anumite lacune, se vorbeşte chiar şi de turismul electoral, iar, prin aceste modificări se urmăreşte ca alegerile prezidenţiale să fie cât mai obiective şi transparente.

În şedinţa de Guvern de astăzi ar trebui să intre o hotărâre a Executivului prin care să fie stabilite datele pentru alegerile prezidenţiale, respectiv data de 2 noiembrie pentru primul tur şi data de 16 noiembrie pentru turul al doilea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri