Ieșirea de la guvernare, start electoral. Măsuri populiste propuse de parlamentari

Data publicării:
parlament digi-2

Parlamentarii vor pensii speciale şi pentru profesori sau medici. Cu un guvern tehnocrat, aleşii de la PSD, PNL şi UDMR şi-au luat gândul de la povara bugetului naţional şi au iniţiat un proiect care le dă medicilor, asistenţilor, şoferilor şi cadrelor de pe ambulanţe o pensie egală cu 80% din media salariilor brute lunare. Vârsta minimă de pensionare pentru această categorie socio-profesională a fost stabilită la 57 de ani, dar iniţiatorii vorbesc şi de o vechime în domeniu de minimum 20 de ani.

Pe lângă salariul lunar, angajaţii de la ambulanţă vor avea dreptul la indemnizaţii, decontarea cheltuielilor de cazare şi transport şi sporuri pentru condiţiile deosebit de periculoase în care lucrează.

Mai degrabă populişti sunt parlamentarii şi mai degrabă pragmatici sunt exectuvii. Atunci când efectiv gestionezi un domeniu şi trebuie să te încadrezi în bugetul pe care îl ai la dispoziţie, nu îţi mai arde să împarţi în dreapta şi-n stânga”, spune Ioan Bogdan Lefter, analist politic.

Un alt grup, de data aceasta format din 25 de senatori PSD, printre care foștii miniștri Mihnea Costoiu și Ecaterina Andronescu, propun ca cercetătorii și cadrele didactice din universități să nu mai plătească impozite.

Şi doamna fost ministru şi domnul fost ministru îşi pot permite să facă iniţiative, pe care apoi le transmit masei parlamentare. Motivaţiile formale pot fi nemaipomenit de nobile, însă noi suntem cu acelaşi buget naţional şi dacă începem să lansăm iniţiative legislative populiste, vom constata că el se goleşte prea repede, spune Ioan Bogdan Lefter.

În apropierea sărbătorilor, senatorul Ovidiu Donțu de la PSD s-a gândit şi la copiii din orfelinate. A inițiat un proiect de lege prin care ajutorul social să le fie dublat, dacă prestează muncă în folosul comunității. Banii ar urma să fie primiți de tinerii care părăsesc orfelinatele după vârsta majoratului, timp de 8 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri