Ilie Sârbu: PSD nu va vota propunerea de la SIE. Dacă ceilalţi votează, e treaba lor

Data publicării:
ilie sarbu -Mediafax Foto-Raul Stef

 

Senatorul liberal Mihai Răzvan Ungureanu a fost nominalizat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe.

Dacă s-a făcut această propunere, atunci ea este ilegală. În legea de funcţionare SIE, Articolul 6 aliniatul 1 spune că preşedintele face propunere CSAT-ului şi după aceea vine la Senat. Eu n-am auzit să fi fost o şedinţă a CSAT nici ieri, nici azi-noapte, nici spre dimineaţă. Dacă s-a discutat, atunci e alt aspect. Eu am vorbit cu premierul Ponta, care nu ştie nimic, nu a fost consultat. Ca atare, noi nu o s-o votăm. (...) PSD nu va vota în mod sigur propunerea. Dacă ceilalţi votează, e treaba lor”, a spus Ilie Sârbu.

El a menţionat că, la ultima şedinţă a CSAT, nu s-a discutat numirea unui nou şef la SIE.

Cât despre afirmaţia senatorului UNPR Gabriel Oprea, premierul interimar al României, care a spus marţi seară că va susţine orice propunere a preşedintelui la conducerea SIE, Ilie Sârbu a spus: „E liber să o facă, nu o facem noi, PSD-ul”.

Întrebat dacă un eventual vot de susţinere a numirii lui Mihai Răzvan Ungureanu dat de către UNPR ar putea să producă o ruptură în coaliţia de guvernare, Ilie Sârbu a răspuns: „E greu de spus. Eu nu exclud nicio posibilitate, dar mi-e greu să cred că un om ca domnul Oprea, care e categoric, e militar, ne-a demonstrat de atâtea ori că ceea ce discută cu noi e discutat şi e cuvânt dat, vine acum şi se schimbă. Pentru ce? Că, dacă era o discuţie, poate că ajungeam la aceeaşi concluzie. Noi am fost lăsaţi complet în afară, nu am fost consultaţi”.

Nu avem o problemă cu omul Mihai Răzvan Ungureanu, ci cu procedura. Şi s-a stricat o tradiţie pe care fostul preşedinte a introdus-o. Ca unul dintre şefi să fie de la Opoziţie şi unul să fie de la Putere. Noi nu ne-am bătut foarte tare în perioada asta să avem un şef la SIE, pentru că actualul şef, interimar, e un om care e în meserie, ştie ce face, e foarte bun”, a completat social-democratul.

Liderul PSD consideră că această numire de către preşedinte a şefului SIE „face parte dintr-o strategie de a acumula toată puterea din România de către Iohannis şi PNL”.

„Această propunere, din punct de vedere legal, nu poate decât să ajungă la Parlament prin intermediul CSAT. În rest, sunt poveşti”, a spus Ilie Sârbu, care a întărit că Biroul permanent reunit va respinge această propunere, fiindcă nu este legală.

„Dacă s-ar fi respectat procedura, dacă era o discuţie, dacă preşedintele nostru ajungea la înţelegere cu preşedintele Iohannis, s-ar fi putut ajunge şi la formula asta (de a vota în Parlament propunerea ca Mihai Răzvan Ungureanu să conducă SIE, n.r.), nu ştiu. Dar acum s-au depăşit nişte etape care vor să demonstreze ce? Forţă, prostie? Ce pot să demonstreze, dacă ştii că legea spune într-un fel? Că n-ai nicio şansă să treci, că nu ai majoritate şi tu, totuşi, trimiţi hârtiile la Parlament? Dacă eşti prost sfătuit, atunci cel care l-a sfătuit (pe Klaus Iohannis, n.r.), trebuie să suporte consecinţele”, a mai spus Ilie Sârbu.

Despre ginerele său, premierul Victor Ponta, aflat în Turcia după operaţia suferită la genunchi, Ilie Sârbu a spus că acesta se simte bine şi că speră că se va întoarce în ţară spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri