În 2016, abundență de legi cu „impact electoral”

Data publicării:
parlament parlamentari vot-1

Banca Naţională trăgea un semnal de alarmă săptămâna trecută în privinţa riscurilor la care este expusă economia ţării, din cauza proiectelor iniţiate de parlamentari.

BNR identifică pentru prima oară în România un risc sistemic sever. Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută inițiativă. Există și alte initiațive legislative care pot afecta serios stabilitatea financiară, motivate, este adevarat, și de faptul că 2016 este un an electoral”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Câteva zile mai târziu, deputaţii au adoptat aproape în unanimitate legea prin care clienţii scapă de întreaga datorie, dacă renunţă la casa ipotecată.

„De aici încolo discuţii între Banca Naţională, iniţiatori, parlamentari, comentatori ne interesează mai puţin. Important e ca şi sistemul bancar să înţeleagă că au şi un rol civic”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Aleşii s-au gândit anul acesta şi la alte proiecte prin care să ajute cetăţenii. Au adoptat pensii speciale pentru jurnalişti, artişti, arhitecţi şi au eliminat plafonul indemnizaţiilor pentru mame. Asta în ciuda opoziţiei Executivului.

„Rezultatele implementării prevederilor din Codul fiscal au adus doar pe primele două luni un excedent bugetar de 800 de milioane de lei. Din acești bani se poate finanţa această creştere a indemnizației”, spune Rovana Plumb, deputat PSD.

„Cu puţin efort şi cu puţină dedicare la ideea de demografie corectă în România, Guvernul va face un efort și va rezolva și problema de impact bugetar”, spune, la rândul său, Alina Gorghiu, copreşedintele PNL.

Guvernul, însă, le atrage atenţia parlamentarilor că deficitul este la limită.

„Când parlamentul vine cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituția, e important să spună de unde luăm banii, daca e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să treacă de 3%”, a declarat Dacian Cioloş, premierul României.

„Implementarea oricăror măsuri care costă trebuie să fie compensate de reducere a altor cheltuieli sau creştere a unor venituri”, spune Anca Dragu, ministrul Finanţelor.

Tot în Parlament îşi aşteaptă rândul şi proiectul prin care cresc salariile funcţionarilor, se acordă pensii speciale aleşilor locali şi a treisprezecea pensie pentru cei cu pensii sub nivelul salariului mediu brut.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...