Înainte de Belina a fost Las Vegasul de pe litoral. Cum negocia Mazăre cu Ponta, Vâlcov, Tăriceanu

Laurențiu Mihu Data actualizării: Data publicării:
radu mazare fereastra dna 1

Transformarea zonei Belina într-una cu statut special din punct de vedere fiscal nu este primul proiect de acest gen încercat de liderii PSD. Există un precedent, la originea căruia s-a aflat fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, ţinta acestuia din urmă fiind litoralul românesc al Mării Negre.

”Grupul infracţional organizat în jurul lui Liviu Dragnea pregătea pasul următor după trecerea insulei Belina din domeniul public al statului la Teldrum: declararea zonei ca paradis fiscal! Cu cazinouri, cu taxe speciale, cu tot ce trebuie. Totul cu legea în mână, cum ar zice clasicii pesedisti, printr-un proiect legislativ dedicat depus în procedură de urgenţă la Senat de numitul Şerban Nicolae. Aveţi mai jos documentele, cu menţiunea că proiectul lui Nicolae a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Dezvoltare Regională", suna dezvăluirea făcută luni după-amiază de senatorul PMP Robert Turcescu.  

Informaţia asta completează considerabil perspectiva asupra afacerii Belina. O afacere care, nefiind nicidecum o sumă de bălării şi produsul unor bălţi, aşa cum încerca disperat să o prezinte matematicianul Dragnea, pare în schimb a fi parte a unei nişe interesante de business politic de larg interes în rândul liderilor din PSD.

Şi nu de azi de ieri, ci de ani buni, după cum veţi vedea, iar la treaba asta unii au lucrat intens.

Astăzi, Radu Mazăre nu mai e demult ce-a fost odată. Îngropat în dosare penale, care l-au costat inclusiv funcţia de primar, fostul june prim de la Mamaia a ieşit strategic din prim-planul vieţii publice. 

În vara lui 2011, însă, era sub toate reflectoarele şi se considera deja zeul suprem al turismului românesc.

Nu doar că poza în cel care le ştie pe toate în acest domeniu, dar avea şi influenţa necesară în partid, astfel încât să poată "impulsiona" unele decizii, odată PSD-ul ajuns la guvernare.

În plus, avea şi idei. Pe două dintre ele, probabil şi cele mai "revoluţionare", le voi aminti aici: trecerea Portului Constanţa în zona sa de influenţă, respectiv acordarea unui statut special litoralului. 

Asupra celei din urmă voi şi zăbovi, căci dacă tot e să vorbim de Las Vegasul lui Dragnea de la Belina, merită subliniat faptul că asemenea planuri a avut şi Radu Mazăre pe când era primar de municipiu şi vătaf de judeţ.

Iată, deci, două momente de referinţă, fiecare cu semnificaţia lui politică:

Vara lui 2011. Cu mai puţin de un an înaintea intrării PSD la guvernare - când Executivul Boc era deja extrem de fragil, iar cel care i-a urmat, condus de Mihai Răzvan Ungureanu, a rezistat sub o sută de zile - primarul Mazăre îşi prezenta viziunea despre dezvoltarea litoralului. 

Iată ce zicea Mazăre, în acel context ce prevestea tot mai apăsat instalarea PSD la butoane:

*"Hai să fim serioşi, nu avem o mare spectaculoasă, avem alge, asta e marea noastră, n-avem insule, n-avem peşti coloraţi. Trebuie să oferim ceea ce alţii nu oferă. Iar în Europa sunt foarte puţini care oferă turism fără constrângeri, un turism cu reguli puţine. Ştiaţi, de exemplu, că în nici un club din Europa nu este permis fumatul? Nici măcar în Turcia. La noi, se fumează. Sunt foarte puţine locuri în care se fac sporturi pe mare fără permis, la noi se poate".

*"Am plâns până acum după turiştii de la TUI, dar sunt pieţe cărora nu ne-am adresat deloc. Bulgaria, Turcia, Muntenegru sunt pline de turişti ruşi. Noi nu avem nici măcar unul. Arabii ar veni pentru turismul de distracţie, cluburi, dar la noi viza durează 30 de zile, în timp ce bulgarii le-o dau pe aeroport".

*"Litoralul trebuie să aibă un statut special pentru jocuri de noroc, cazino, cu taxe şi impozite cu statut special"

Cuvintele-cheie: "turism fără constrângeri", "ruşi", "arabi", "cluburi", "jocuri de noroc", "cazinouri", "statut special".

Toamna lui 2014. Cât de important era subiectul ne-o arată nu doar declaraţia ca atare a lui Radu Mazăre, ci mai ales momentul în care a ales să o facă (înaintea turului doi al prezidenţialelor), dar şi modul în care a înţeles să pună problema (un troc propus lui candidatului Victor Ponta, voturi contra sprijin pentru idee). Subiectul, potrivit presei, fusese discutat şi cu ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, devenit între timp un apropiat al lui Liviu Dragnea, alături de care a lucrat la actualul program de guvernare.

În cuvintele lui Radu Mazăre, aşadar: ”Turismul merge bine în Mamaia în perioada de vară. O idee pe care am discutat-o cu premierul şi pe care n-a apucat să o pună în practică pentru că trebuie acceptul Comisiei Europene ca să facem un statut special pentru o zonă de cazinouri pe fâşia de litoral, în aşa fel încât să avem turişti şi intrasezon. O zonă fiscală specială pentru jocuri de noroc şi cazinouri. Acesta este un proiect pe care Ponta îl susţine, îl susţine şi Tăriceanu. E bine să ştie fiecare comersant din Constanţa că nu o să câştige numai trei luni de pe urma turiştilor, ci zece luni”.

Cuvintele-cheie: "am discutat-o cu premierul", "statut special pentru o zonă de cazinouri pe fâşia de litoral", "zonă fiscală specială", "Ponta îl susţine", "îl susţine şi Tăriceanu".

După cum bine putem observa azi, lui Radu Mazăre nu i-a ieşit nimic din toate acestea. Enclavizarea cu iz interlop a turismului de pe litoralul românesc al Mării Negre, altfel atât de potrivită profilului şi aşteptărilor de la viaţă ale unuia ca Mazăre, nu a devenit realitate. 

Totuşi, dezvăluirile despre Las Vegasul de la Belina şi proiectul de lege prin care PSD-ALDE încearcă promovarea unor regimuri fiscale preferenţiale fix pentru industria cazinourilor şi jocurilor de noroc ne arată că, deşi steaua lui Mazăre a apus, interesele de tipul acesta strălucesc în continuare puternic la vârful PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri