Încurcaţi în cuvinte. De ce au purtătorii de cuvânt din România mandate scurte

Data publicării:
mirel palada fb

Primul, Andrei Zaharescu, a părăsit funcţia după numeroase ocazii în care nu a reuşit să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. Al doilea, Mirel Palada, s-a evidenţiat mai mult prin postările pe site-urile de socializare, cum ar fi cea în care a afirmat că preşedintele Traian Băsescu s-a „matrafoxat”.

Noul purtător de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Tatiana Niculescu Bran, a primit critici după ce a postat pe Facebook păreri despre birocraţia de la noul său loc de muncă.

Andrei Zaharescu a fost numit purtător de cuvânt al Guvernului în mai 2012. Dialogul cu jurnaliştii a fost mai mereu o provocare pentru el. După aproape un an şi jumătate a primit postul de consul al României în Africa de Sud, cu un salariu de trei ori mai mare decât cel încasat la Palatul Victoria.

În perioada octombrie 2013 - septembrie 2014, sociologul Mirel Palada a ajuns purtător de cuvânt la Guvern, iar strategia de comunicare s-a mutat pe Facebook. În textele postate, preşedintele ţării a fost numit ''matrafoxat'', iar jurnaliştii - "pufoşii'' care merită executaţi electric.

„Cu mare părere de rău, cineva trebuie să constate că regele e gol. Pardon, că preşedintele e beat. Nu numai de putere. (...) S-a matrafoxat. (...) Alcoolul dictează: După dânsul, potopul!”, a scris Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului, pe Facebook.

“În seara asta era unul (...) care făcea clăbuci cu spume la mine pe pagină. Ce plăcere să-l execut electric! Câtă îndemânare am să omor prin blocare ziariştii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoşilor, nici nu ştiţi câtă plăcere îmi provocaţi”, a mai scris Mirel Palada pe reţeaua de socializare.

Mirel Palada nu a mai avut aceeaşi inspiraţie când a fost rugat să clarifice aceste afirmaţii. În cele din urmă, postările de pe Facebook l-au costat funcţia de purtător de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt a fost înlocuit, dar a rămas în Guvern, în calitate de consilier al lui Victor Ponta pentru strategii guvernamentale. Viaţă grea au avut, în ultimii ani, şi purtătorii de cuvânt ai PSD.

Pe teritoriul României, nici un evreu nu a avut de suferit”, a spus Dan Şova, fost purtător de cuvânt al PSD în perioada februarie - martie 2012. După această declaraţie, Dan Şova a fost demis. Drept pedeapsă, a fost trimis la la Washington, cu misiunea să viziteze şi să se informeze la Muzeul Holocaustului.

Cătălin Ivan a fost purtător de cuvânt al PSD în perioada decembrie 2012 - iunie 2014. A rezistat în funcţie un an şi jumătate. A fost schimbat înaintea campaniei electorale şi apoi a căzut de tot în dizgraţie, tot din cauza unor declaraţii.

Gabriela Firea l-a înlocuit, venind în funcţie cu experienţa din perioada 1999 - 2000, atunci când a fost purtător de cuvânt al Guvernului Isărescu. Asta nu a împiedicat-o nici pe ea să facă declaraţii nepotrivite la adresa lui Klaus Iohannis, pe atunci candidat în alegerile prezidenţiale. A fost sancţionată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Nu eşti un om complet fără să creşti un copil. Poţi să înfiezi dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere. În toate statele civilizate, cei care îşi doresc să ajungă preşedinţi vin din familii complete”, a spus Gabriela Firea.

Rolurile de purtători de cuvânt sunt roluri cu un mare potenţial de promovare dar şi cu un mare potenţial de risc, ca să spun aşa, cazi între vagoane”, a spus analistul politic Ioan Bogdan Lefter.

Tatiana Niculescu Bran, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, este de puţine zile în funcţie dar a fost deja criticată pentru excesul de comentarii personale postate pe Facebook.

„Când e să clintești birocrația locului sau ai idei despre cum ar trebui să meargă lucrurile, vechii angajaţi ai administraţiei îți dau un singur răspuns, că nu se poate sau că trebuie îndeplinite condiţii atât de complicate, încât te lași păgubaș”, a scris Tatiana Niculescu Bran, purtător de cuvânt al preşedintelui, pe Facebook.

Există însă şi un caz fericit. Fost purtător de cuvânt al PNL în campania electorală, Alina Gorghiu a promovat în funcţia de preşedinte interimar al partidului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...