Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, despre ordonanța traseismului: „Ne-am dori să vedem o procedură mai transparentă”

Data publicării:
dean thompson twitter

Foto: Twitter

Diplomatul american care, în lipsa unui ambasador, este numărul 1 în ambasada SUA de la București, spune, într-un interviu pentru Gândul, că, după declaraţia Ambasadei SUA de săptămâna trecută, în care misiunea diplomatică îşi exprima îngrijorarea „în legătură cu momentul ales” de premierul Victor Ponta pentru a adopta ordonanţa care permite migrația primarilor nu a primit niciun fel de explicaţii din partea primului-ministru ori a vicepremierului Liviu Dragnea.

După cum am spus şi în declaraţia noastră, înainte de mişcarea făcută de Guvern, am avut discuţii cu toate părţile implicate. Am vorbit cu oameni din Guvern, am vorbit cu oameni din afara Guvernului, pe mai multe niveluri. Declaraţia noastră nu a luat vreo poziţie pe substanţa problemei, referindu-se mai degrabă la procedură şi la faptul că noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba despre schimbat legi”, a spus Dean Thompson.

Noi ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la procedură. Ne-am dori să vedem o procedură mai transparentă când vine vorba despre astfel de lucruri”, a adăugat el.

Întrebat dacă ambasada a primit explicații în legătură cu acest demers, după declarația de săptămâna trecută, diplomatul a răspuns: „Ulterior, nu am avut discuţii cu nimeni”.

La întrebarea jurnaliștilor Gândul dacă este „anti-democratic să schimbi regulile în timpul jocului”, Dean Thompson a răspuns:

Nu cred că este cazul să încep să comentez dacă ceva este anti-democratic sau nu. Din nou, aş reitera că ce încercăm să facem cu România acum este să creăm situaţia în care toate procedurile din sistem sunt transparente, deschise şi pot fi înţelese de toată lumea. În acest moment, România vrea să îşi creeze o imagine foarte puternică, în ţară şi în străinătate, drept un mediu sănătos de afaceri, un partener solid al NATO şi al celorlalte instituţii din care face parte. Astfel, în aceste instituţii, există anumite aşteptări, idei despre cum ar trebui să se procedeze în anumite situaţii. La asta va munci România în continuare”.

Diplomatul a criticat și un comentariu făcut pe Facebook de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, care a spus că îi place să „execute electric”, adică să „omoare prin blocare” jurnaliști.

Am face un apel către toată lumea să respecte presa - a patra putere, cum i se spune des - , care este o componentă atât de importantă pentru a ne asigura că cetăţenii activi rămân informaţi. Nu cred că astfel de comentarii urâte îşi au rostul când ai de-a face cu oameni care încearcă să relateze şi să transmită ştiri”, a spus Dean Thompson.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri