Înțelegeri politice sortite eșecului

Data publicării:
ponta basescu resize -Mediafax Foto-Ovidiu Micsik

Sursa foto: Mediafax

În 2008, preşedintele Traian Băsescu chema toate partidele reprezentate în Parlament să îşi asume opt obiective pentru învăţământul românesc. Pactul Naţional pentru Educaţie a fost semnat în 5 martie 2008 şi prevedea, printre altele, alocarea din bugetul anual, în perioada 2008-2013, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi 1% pentru cercetare. Tot partidele promiteau părinţilor, elevilor şi profesorilor că regulile sistemului de educaţie nu se vor schimba de la an la an.

Traian Băsescu: Este un angajament al clasei politice faţă de societate. Dacă vom avea o bună guvernare în viitor care va avea curajul să ia deciziile necesare pentru modernizarea sistemului de educaţie, atunci România va deveni o ţară cu adevărat competitivă în Europa şi în lume iar cetăţenii ei vor deveni prosperi.

Însă angajamentul nu a fost respectat de Guvernele care s-au perindat la Palatul Victoria.

Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional: Efectele acestor pacte sunt numai politice, pentru câștigarea imaginii pentru cei care militează în acest scop.

Klaus Iohannis a propus prima înţelegere de acest gen pe când era doar prezidenţiabilul PNL. A cerut tuturor să-şi asume un pact naţional pentru stabilitate şi democraţie. Ca preşedinte, Klaus Iohannis propune, în primă instanţă, un angajament care vizează Armata. Luni, preşedintele consultă partidele în acest sens.

Claudiu Dinu, fost consilier prezidenţial: Răspunderea este politică. Asta înseamnă ce? Înseamnă că acei parlamentari, politicieni care au spus acuma da, votăm 2%, nu votăm în 2017. 2% vor fi sancționați la alegeri. E singura sancțiune.

O înţelegere numită „Pact de coabitare” a fost încheiată în 12 decembrie 2012, între Traian Băsescu şi Victor Ponta înainte de a doua desemnare acestuia în funcţia de premier. Cei doi se angajau că vor evita confruntările publice inutile dar şi că nu vor îngrădi independenţa justiţiei. Victor Ponta anunţa însă că a rupt pactul de coabitare la începutul lunii august, anul trecut.

Traian Băsescu: Slavă domnului, pe lipsa de experienţă a lui Victor Ponta am reuşit să semnez cu el acel celebru pact de coabitare.

Vreţi să spuneţi că l-aţi păcălit?

Da, a fost un politician mai slab decat mine.

Pactul nu s-ar încadra în acelaşi registru consideră fostul consilier al lui Traian Băsescu.

Claudiu Dinu, fost consilier prezidenţial: Nu intră pe această zonă de consultare cu partidele şi de obţinere a unui acord care să se concretizeze şi într-un act normativ. Ca regulă a funcţionat pentru că, ce se întâmplă, acel pact nu putea să adauge la constituţie. Lucrurile au mers cât de cât pe un făgaş normal, cât s-a putut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri