Invalidarea mandatului lui Dragnea. Adrian Moraru: „O interpretare fără sens”

Data actualizării: Data publicării:
adrian moraru ipp

Mandatul președintelui PSD Liviu Dragnea nu poate fi invalidat în baza prevederii din Regulamentul Camerei Deputaților, care prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude electorale, spune chiar cel care a propus aceste prevederi.

adrian moraru ipp

Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice din 2001, în prezent consilier al ministrului de Interne, precizează pe pagina sa de Facebook: „Cu riscul de a fi antipatic, ideea că mandatul lui Dragnea poate fi invalidat pe baza Regulamentului e o interpretare fără sens. Mă pronunț pentru că în 2005, când au apărut modificările în regulament, aceste prevederi chiar eu le-am propus. Spiritul acestor prevederi era clar: dacă ai obținut ACEL mandat prin fraudă comisă în ACEA campanie (la vremea aia era în principal vorba de încălcări ale finanțării campaniei electorale) atunci nu urma să îți primești mandatul. Nu are nicio legătură cu alte fapte de la alte mandate sau de la referendum”.

Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Prin urmare, cei ce pariază pe invalidare nu au nicio șansă. Ideea că dacă nu ne place Liviu Dragnea să încercăm cu orice preț să îi băgăm bețe în roate e ca și zbaterea inutilă a democraților americani de a îl împiedica (încă) pe Donald Trump să devină al 45-lea președinte” al SUA, mai spune Adrian Moraru.

Liberalii au anunțat că vor să ceară marţi comisiei de validare a Camerei Deputaţilor ca mandatul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să fie invalidat, în baza acestei prevederi din Regulamentul Camerei.

În cazul în care PSD va avea câştig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curţii Constituţionale. Nu putem ceda în faţa acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative”, a scris Raluca Turcan, președintele interimar al PNL, pe Facebook.

Raluca Turcan spune că există un precedent, când, pentru fapte similare, pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, în 2004, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză.

Președintele interimar al PNL se referă probabil la cazul lui Brîndușel Nichitean, care candidase la alegerile din 28 noiembrie 2004 pe listele Alianței Dreptate și Adevăr și obținuse un mandat de senator de Suceava. Mandatul a fost însă invalidat, la propunerea Comisiei de validare, pentru că pe numele politicianului fusese demarat un dosar penal. Brânduşel Nichitean, fost membru PNL și PDL, a fost prins că a votat de cinci ori la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004.

Liviu Dragnea a fost condamnat cu suspendare pentru fraudarea referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu din 2012.

Actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că articolul din Regulamentul forului care l-ar putea împiedica pe Liviu Dragnea să fie validat ca deputat se referă doar la condamnări definitive pentru alegerile curente.

Discutăm de aceste alegeri pentru validare. BEC a comunicat că nu s-au comis fraude electorale. E simplu, niciun deputat nu a fost ales prin fraudă”, spune Florin Iordache, dând de înţeles că prevederea privind condamnarea definitivă pentru fraude electorale ar fi trebuit să aibă loc în cazul alegerilor care tocmai s-au încheiat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri