Ion Iliescu: În anii care au trecut de la Revoluție, libertatea de exprimare nu a fost pusă niciodată în pericol

Data publicării:
ION ILIESCU b AGERPRES
Foto: Agerpres

Foto: Agerpres  

Observ cu surprindere, alături de mulți dintre cetățenii României, un proces de limitare a unor drepturi și libertăți fundamentale, firești și normale într-o democrație. Acest proces este, indiferent de justificări, în totală contradicție cu prevederile Constituției României, ale Tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene și ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

În anii care au trecut de la Revoluția din decembrie 1989, cu toate greutățile pe care le-am avut de trecut, libertatea de exprimare nu a fost pusă niciodată în pericol, pentru că a existat, la nivel național, un consens al tuturor forțelor politice, al societății civile, privitor la protecția acestui drept. Din păcate acest consens a fost erodat continuu după 2004, iar conflictele din politică și din societate s-au extins asupra presei”, susține Ion Iliescu.

„Statul este garantul drepturilor și libertăților civile. Într-un mod inexplicabil, statul, prin instituțiile sale, decide să limiteze dreptul la liberă exprimare unui trust de presă, Intact, și televiziunilor sale. Este dreptul ANAF să-și exercite prerogativele. Dar în același timp este obligația sa să se comporte rațional, nu discreționar. Intervenția de ieri, din sediul televiziunii A3, a fost o demonstrație de forță, cu nimic justificată. Asta se petrece într-o țară al cărui guvern se revendică-și se legitimează-de la societatea civilă, ceea ce nu este doar un soi de ironie, ci și un non-sens. Nu cred că limitarea libertăților fundamentale este scopul guvernului și al instituțiilor sale. Ne aflăm într-un moment extrem de periculos pentru viitorul democrației românești”, mai scrie fostul președinte.

„Reacția clasei politice și a organizațiilor societății civile trebuie să fie fermă și fără echivoc. Se pot găsi găsi soluții în relația trustului de presă cu o instituție a statului, fără folosirea abuzivă a prerogativelor respectivei instituții de stat. Cei care cred că teama este instrument de guvernare într-o democrație nu dovedesc decât faptul că gândirea, și practicile totalitare, sunt încă prezente în societatea românească. Avem de ales: lăsăm lucrurile să degenereze, și ne întoarcem de unde am plecat, la totalitarism, sau ne apărăm drepturile și libertățile recâștigate cu sacrificii în decembrie 1989. Putem să lăsăm la o parte resentimentele și să fim solidari în apărarea democrației”, încheie Ion Iliescu.

Citiți și

ANAF somează Intact. Dacian Cioloş: „Mă duc la Parlament pentru că preşedintele Senatului m-a invitat. Nu am pus eu în lege termenul acela de 5 zile”

Dosarul ICA, de la confiscare la executare

22 aprilie 1990, startul Pieţei Universităţii. Protestul maraton a fost cea mai lungă demonstraţie permanentă din Europa

1989 | Perestroika în rândurile Revoluției. Comuniștii care așteptau momentul să preia puterea

ROMÂNIA FURATĂ | Cine sunt profitorii Revoluţiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri