Ion Iliescu, ultim omagiu adus lui Radu Câmpeanu: „Am avut relaţie de prietenie reală”

Data publicării:
Radu Campeanu INQUAM_Adel_Al-HAddad (1)

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu a declarat, sâmbătă, la Senat, unde a venit să transmită un ultim omagiu lui Radu Câmpeanu, că a trait o istorie comună cu fostul lider liberal şi că între ei s-a stabilit o relaţie de stimă reciprocă şi de respect, arătând că dezbaterea din campania electorală pentru preşedinţie, din 1990, a fost „un spectacol şi o şcoală politică”.

Radu Campeanu INQUAM_Adel_Al-HAddad (3)
FOTO: INQUAM PHOTOS/Adel Al-HAddad

Ion Iliescu a depus o coroană de flori în holul Senatului în care se află sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Radu Câmpeanu şi a scris câteva rânduri în cartea de condoleanţe.

„Ne-am cunoscut în ianuarie 1990, am contribuit împreună la construirea unei structuri politice adecvate vremii, când a apărut explozia de partide politice, după decretul lege din 31 ianuarie şi la 1 februarie erau deja 30 partide constituite. Atunci am avut o primă întâlnire cu preşedinţii celor 30 de partide şi am constituit CPUN-ul. A fost o găselniţă potrivită pentru vremea respectivă. Domnul Câmpeanu a fost vicepreşedintele acestui organism. A fost perioada în care am conlucrat nemijlocit şi consider că, în istoria noastră, a construirii democraţiei româneşti noi, a fost o şcoală pentru noi toţi, care participam, care făceam parte din aceast organism, dar şi pentru ţară, pentru că în dezbaterile din CPUN erau spectacolele cele mai interesante”, a povestit Ion Iliescu, citat de News.ro.

„A fost o perioadă interesantă şi o şcoală politică, pentru noi toţi. Ulterior, domnia sa a fost ales în Senat, a fost vicepreşedinte al Senatului, am avut contacte nemiljlocite, deci ne-am cunoscut, ne-am apreciat reciproc şi a rămas o relaţie de prietenie reală şi de stimă reciprocă”,  arătat Ion Iliescu.

Fostul şef al statului a povestit cum s-a desfăşurat campania de la alegerile prezidenţiale din 1990, când a candidat alături de Radu Câmpeanu şi Ion Raţiu şi dezbaterea tv a celor trei candidaţi.

„Eu cred că a fost cea mai frumoasă campanie electorală şi cea mai frumoasă dezbatere politică a candidaţilor la funcţia supremă în stat, cu domnul Câmpeanu şi domnul Raţiu. Îmi amintesc, Răzvan Teodorescu era mediator, împreună cu Victor Ionescu şi Emanuel Valeriu. Ei trei au moderat şi aveam două ore programate, dar la cererea spectatorilor, s-a întins dezbatarea până la miezul nopţii. Rămâne, cred, în istorie. Era prima dată când vedea lumea aşa ceva. O dezbatere liberă, a trei candidaţi la preşedinţia ţării. A fost şi un spectacol şi o şcoală politică, pentru noi dar şi pentru cetăţeni”, a declarat primul președinte al României după căderea lui Nicolae Ceaușescu.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Radu Câmpeanu a fost depus, sâmbătă, în holul central al Senatului României, pentru ca prieteni, oameni politici şi cetăţeni să poată depune un ultim omagiu pentru seniorul liberal. 

După ora 13:00, sicriul va fi dus la Cimitirul Bellu. Înmormânarea primului preşedinte al PNL de după 1990 va avea loc duminică, începând cu ora 12:00. În cadrul ceremoniei, vor susţine discursuri Călin Popescu Tăriceanu, Alina Gorghiu şi Dinu Zamfirescu. 

Fostul lider liberal Radu Câmpeanu a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 94 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri