Juncker, înconjurat: Năstase şi Dragnea - condamnaţi, Tăriceanu şi Ponta - trimişi în judecată

Data actualizării: Data publicării:
170511_JUNCKER_02_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul premier a ascultat direct la sursă discursul preşedintelui Comisiei Europene. La fel ca Liviu Dragnea, Năstase are cazier, însă spre deosebire de actualul lider al PSD nu poate fi, prin decizia instanţei, nici deputat, nici senator. Numele lui Năstase a fost evocat în plenul Parlamentului de Traian Băsescu.

170511_JUNCKER_02_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Jean-Claude Juncker s-a adresat, joi, Parlamentului de la Bucureşti, reunit într-o sesiune pe tema viitorului Europei. Într-un discurs presărat cu numeroase amabilităţi la adresa României, Juncker s-a arătat totodată ferm cu privire la necesitatea consolidării reformelor din justiţie şi a luptei anticorupţie.

De reţinut însă că în sala de plen, în care preşedintele Comisiei Europene a cerut autorităţilor române să garanteze ireversibilitatea reformelor din justiţie, s-a aflat şi Adrian Năstase. Singura sa calitate oficială, azi, este cea de ex-premier al României. În schimb, Năstase are cazier, după ce a fost condamnat de două ori, a efectuat peste un an şi jumătate de închisoare, iar până în 2022 are interdicţie de a fi ales în funcţii publice.

Adrian Năstase se numără printre cei mai vehemenţi critici ai luptei anticorupţie din România şi a oficialilor europeni care iau atitudine în favoarea acesteia, consideră că România are „statut de colonie”, iar MCV-ul este „o lesă care ne ţine <<pe drumul cel bun>>”.

Numele lui Năstase a fost menţionat de Traian Băsescu, în discursul său, ca fiind cel care a încheiat negocierile pentru aderarea la UE.

„Băsescu de la tribună: suntem aici Adrian Năstase, care a încheiat negocierile, Juncker, care a semnat tratatul de aderare, Tăriceanu care era premier şi eu care am semnat ca Preşedinte. Mulţumesc lui Dumnezeu că suntem toţi în viaţă. Ponta striga din sală: Şi liberi!”, a rezumat situaţia deputatul Cristian Ghinea, pe pagina sa de Facebook.

Un alt participant la şedinţa de joi, cu condamnare penală la activ, este Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor. La rândul lor, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi deputatul Victor Ponta, fost premier, au fost trimişi în judecată. Tăriceanu  şi-a continuat retorica obişnuită, atacând procurorii şi serviciile de informaţii de la Bucureşti în faţa lui Jean-Claude Juncker.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri