K. Iohannis cere anularea HG care stabilește data prezidențialelor: Nu e normal ca Guvernul să creeze un avantaj pentru V. Ponta 

Data publicării:
Klaus Iohannis-Mfax

Actualizare 13.30.Nu stiu ce vrea sa spună prin a anula HG prin care am stabilit data alegerilor. Nu se spune pentru când amânarea, se spune doar să nu mai facem alegeri în noiembrie. Or, legea privind alegerea președintelui spune că alegerile se organizează în luna anterioară expirării mandatului. Mandatul domnului Băsescu se termină, ca și mandatul tovarășului Nicolae Ceaușescu, pe 22 decembrie”, a spus Victor Ponta, aflat la Târgoviște.  

Actualizare 12.07. „Am contestat întregul pachet: atât Ordonanța 45, cât și HG 520 care decurge de acolo, fiindcă nu ni se pare normal să acceptăm ca Guvernul, prin aceste modificări, să creeze avantaj pentru candidatul Victor Ponta”, a declarat, luni, Klaus Iohannis.

_________________________________________________________________________________________

„Solicităm revocarea Hotărârii de Guvern nr 520/2014, privind stabilirea datei alegerilor pentru președintele României din 2014. Actul administrativ aduce o vătămare gravă atât interesului subscrisului, în calitate de candidat la președinția României, cât și interesului general al cetățenilor români”, susține Klaus Iohannis, în scrisoarea către șeful Guvernului.

Solicitarea de amânare vine chiar în ziua în care Alianţa Creştin Liberală îşi anunţă, oficial, candidatul pentru prezidenţiale, pe baza rezultatelor sondajelor de opinie. Cel mai bine cotat este însuși Klaus Iohannis.

Sondajele interne arată ca liderul liberal ar avea nevoie de numai câteva procente pentru a-l înfrânge pe Victor Ponta în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Cotat fără prea mari şanse de reuşită în această cursă, Cătălin Predoiu a declarat la Digi 24 că nu-i va purta pică lui Klaus Iohannis şi că-l va susţine în cursa pentru Cotroceni.  

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că cererea lui Klaus Iohannis de amânare a datei alegerilor prezidenţiale este „neserioasă”.

Preşedintele PNL Klaus Iohannis a anunţat că a dat în judecată Guvernul, pentru anularea Ordonanţei 45 din 2014, care modifică legislaţia privind organizarea alegerilor prezidenţiale, arătând că aceste modificări ar duce la o fraudă electorală masivă, favorizând votul multiplu.

„PNL, prin mine a dat Guvernul în judecată pentru anularea Ordonanţei 45 pe 2014, care modifică nepermis legislaţia specifică organizării alegerilor pentru alegerea preşedintelui României”, a precizat K. Iohannis, potrivit Mediafax. 

El a spus că PNL a făcut apel de mai multe ori la Avocatul Poporului pentru a ataca ordonanţa, această instituţie nu a dat curs şi atunci PNL s-a simţit obligat să o atace.

Nu poate Guvernul, cu un candidat la preşedinţie, cu puţine zile înainte de alegeri, să modifice legislaţia care se referă la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale şi-ar crea un avantaj competiţional şi acest lucru îl considerăm, nu numai noi, ci şi Comisia de la Veneţia, inacceptabil. Am formulat astfel o solicitare de chemare în judecată a Guvernului, în care am invocat excepţia de neconstituţionalitate şi credem că instanţa va trimite la Curtea Constituţională ordonanţa, de unde vom avea un răspuns tranşant”, a mai spus Iohannis.

El a adăugat că, dacă rămâne aşa ordonanţa, se creează premisa unei fraude electorale masive, favorizându-se votul multiplu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri