Klaus Iohannis a pledat la ONU pentru înființarea unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului

Data publicării:
27988

Terorismul este cea mai mare ameninţare la adresa păcii mondiale. Naţiunile Unite trebuie să facă mai mult pentru a combate acest flagel, inclusiv cu instrumente juridice care includ dreptul penal internațional. Luând în considerare acest obiectiv, România și Spania au determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului. Am vorbit azi, în faţa Adunării Generale a ONU, şi despre valurile de refugiaţi, consecinţe ale conflictelor din Orientul Mijlociu şi din sudul Mediteranei. Noi toţi, Naţiunile Unite, trebuie să rezolvăm principalele cauze ale migraţiei: să oprim distrugerea structurii sociale a societăților afectate de conflict și să ajutăm populațiile să scape de sărăcie extremă”, a arătat Klaus Iohannis în mesajul său.

Consolidarea justitiei internaționale și nevoia de a pune capăt impunității ar trebui să determine o abordare juridică consolidată cu privire la terorismul internațional. Terorismul reprezintă gradul cel mai înalt de crime împotriva indivizilor și a societăților. În opinia României, comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ dreptul penal internațional. Luând în considerare acest obiectiv, România și Spania au determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului”, a reiterat șeful statului.

„Suntem pe deplin conștienți de dificultățile conceptuale și operaționale ale unei asemenea întreprinderi. Totuși, valorile care susțin această reflecție ce vizează consolidarea statului de drept în efortul nostru antiterorist multilateral, au șanse să genereze noi idei pentru dezvoltarea de instrumente juridice. Credem că acest proces de reflecție își are propriul merit, deoarece va alimenta dezbaterea privind consolidarea valorilor justiției și ale dreptului internațional. Aș profita de această oportunitate pentru a invita toate delegațiile interesate să se angajeze cu bună credință în discuțiile privind implementarea acestor valori în lupta împotriva terorismului”, a mai spus Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri