Klaus Iohannis, mesaj dur pentru Coaliţie: Terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară!

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis declaratie cotroceni presidency

Miniştrii Guvernului condus de Mihai Tudose au depus jurământul la Cotroceni. La finalul ceremoniei, Klaus Iohannis a lansat un mesaj critic la adresa coaliţiei PSD-ALDE.

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, la Cotroceni:

"Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD-ALDE după ce au fost câştigate alegerile.

O formulă scurtă , foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni ale mandatului coaliţiei ar putea suna: aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi.

Că a fost vina sau că este vina fostului prim ministru care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva, nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, ci o analiză pe care probabil aţi făcut-o sau o veţi face în coaliţie.

Faptele rămân şi dovadă că această formulă scurtă de concluzii e adevărată e chiar moţiunea de cenzură prin care aţi demis propriul guvern. Şi asta e o noutate în spaţiul democratic european.

Fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita OUG 13, iar coaliţia PSD – ALDE prin faptul că şi-a demis prin moţiune de cenzură propriul guvern.

După ce unii s-şau străduit mult să termine această criză, găsim coaliţia cu un nou guvern şi surprinzător cu un nou program de guvernare.

Noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite, după ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor, deja se anunţă contra măsuri. Programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile, nu veţi mai putea merge în faţa românilor că acest program a fost votat. Este dreptul legitim al coaliţiei să meargă cu ce program de guvernare doreşte în parlament, dar în şase luni schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creşteri de salarii, la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ce se numeşte predictibilitate fiscală. Un astfel de comportament guvernamental induce dubii în rândul mediului de afaceri, dacă va fi sustenabil, nu ştim, nu am văzut astfel de calcule.

Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că guvernul apară şi promovează statul de drept.

Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul OUG 13.

Vă rog să faceţi tot ce e necesar pentru a arată partenerilor noştri din NATO, din UE, că suntem oameni serioşi, suntem o ţară serioasă, cu toate sincopele politice, şi că ştim să ne respectăm angajamentele.

Dovediţi că ştiţi să respectăm angajamentul de 2% pentru apărare, dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul sub control, să avem în continuare creştere economică
Fie că această a două încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima. Eu mi-o doresc, românii şi-o doresc şi pot doar să sper foarte tare că şi dvs vă doriţi acelaşi lucru.

În acest sens, încă o dată, succes!".

Membrii noului guvern au depus jurământul în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Depunerea jurământului a fost precedată de către publicarea în Monitorul Oficial a decretelor prezidenţial de numire a noilor miniştri.

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile, 102 împotrivă, au anunţat surse din conducerea Parlamentului.

Noul Guvern al României este format din primul-ministru Mihai Tudose; Sevil Shhaideh-vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale; Graţiela Gavrilescu-vicepremier, ministrul Mediului; Rovana Plumb-ministru delegat pentru Fondurile Europene; Mihai Fifor-ministrul Economiei; Teodor Meleşcanu-ministrul Afacerilor Externe; Carmen Dan-ministrul Afacerilor Interne; Petre Daea-ministrul Agriculturii; Adrian Ţuţuianu-ministrul Apărării Naţionale; Lucian Romaşcanu-ministrul Culturii; Liviu Pop-ministrul Educaţiei; Lucian Georgescu-ministrul Cercetării; Toma Petcu-ministrul Energiei; Ionuţ Mişa-ministrul de Finanţe; Tudorel Toader-ministrul Justiţiei; Doina Pană-ministrul Apelor şi Pădurilor; Lia Olguţa Vasilescu-ministrul Muncii; Lucian Şova-ministrul Comunicaţiilor; Florian Bodog-ministrul Sănătăţii; Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor; Marius Dunca-ministrul Tineretului şi Sportului; Gabriel Petrea-ministrul delegat pentru Dialog Social; Viorel Ilie-ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul; Ilan Laufer-ministrul pentru Mediul de Afaceri; ministrul Turismului-Marius Dobre; Andreea Păstârnac-ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni; Victor Negrescu - ministrul Afacerilor Europene; Marcel Ciolacu-vicepremier fără portofoliu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri