Iohannis cere „progrese palpabile” în eliminarea vizelor pentru SUA

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis receptie - presidency.ro 3

Diplomaţii trebuie să elaboreze un plan de acţiune pentru ca vizele pentru SUA sa fie eliminate cât mai repede posibil. Este mesajul pe care l-a lansat preşedintele Klaus Iohannis la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice, prezenţi la Bucureşti. Deși a subliniat faptul că parteneriatul strategic cu SUA este unul dintre pilonii de politică externă ai mandatului său, preşedintele nu vrea să renunţe nici la dialogul cu Rusia. Astfel, el cere păstrarea schimburilor economice şi culturale cu Moscova.

Vă rog să elaboraţi un plan care să vizeze - în scopul pregătirii interacţiunii cu viitoarea administrație americană - intensificarea cooperării în domeniul securitar, creşterea cooperării economice şi a investiţiilor şi, nu în ultimul rând, progrese palpabile privind eliminarea vizelor”, a spus Klaus Iohannis.

În Europa, preşedintele insistă pentru menţinerea unei cooperări cât mai strânse cu Polonia şi cu Turcia, mai ales în domeniul securităţii.

Preşedintele a criticat din nou Rusia pentru menţinerea ocupării ilegale a peninsulei Crimeea şi pentru exerciţiile militare din Transnistria.

România a votat pentru prelungirea sancţiunilor economice impuse Rusie de UE, dar Klaus Iohannis vrea totuşi un dialog şi cu administraţia de la Moscova.

„Cu Rusia, dorim o relaţie bazată pe predictibilitate şi pragmatism. Dorim contacte acolo unde este posibil, inclusiv în domeniul cultural, al schimburilor comerciale pe categorii care nu intră sub incidența regimului de sancțiuni”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a anunţat că va avea în perioada următoare întâlniri cu cancelarul german Agela Merkel şi cu preşedintele francez Francois Hollande, care este aştepat la Bucureşti.

Preşedintele a vorbit şi despre românii care trăiesc peste hotare şi le-a cerut oficialilor din Ministerul de Externe să se implice mai mult pentru ca aceştia să aibă acces la educaţie în limba română în diaspora.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri