Klaus Iohannis contestă la CCR tăierile de taxe

Data actualizării: Data publicării:
iohannis

Președintele Klaus Iohannis contestă la CCR legea care prevede eliminarea a peste 100 de taxe, lege care a fost votată luna trecută.

Legea inițiată de președintele PSD Liviu Dragnea presupune eliminarea a 102 de taxe nefiscale, taxe care, susțin inițaitorii, nu ar avea un impact foarte mare. 

Președintele Klaus Iohannis contestă această lege și cere o opinie a CCR pentru că, susține Iohannis, eliminarea acestor taxe ar putea afecta supraviețuirea unor instituții publice și ar avea un impact asupra bugetului. Conform Agerpres, judecătorii Curţii vor discuta pe 14 decembrie sesizarea preşedintelui.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Eu astăzi am trimis acest proiect de lege la o verificare pe constituţionalitate. Iniţiatorii şi, în general, cei din Parlament, pe această lege prin care se doreşte eliminarea a 102 taxe, au lucrat pe repede înainte. Din motive pe care personal nu le cunosc, s-a lucrat în Parlament pe o procedură foarte rapidă care nu a permis sau poate nu s-a dorit să se respecte anumite exigenţe ale procedurii. Ca atare, am considerat că unele lucruri, şi pe procedură, şi pe fond, nu au fost suficient de bine clarificate de parlament şi am cerut, în consecinţă, o verificare pe constituţionalitate. În măsura în care Curtea Constituţională va găsi că anumite părţi trebuie reformulate, Parlamentul va putea să facă acest lucru. În cazul în care legea este retrimisă la mine, bineînţeles că voi lua la momentul respectiv decizia dacă voi promulga legea sau dacă voi avea rugămintea spre parlament să o completeze. În această etapă nu discutăm în mod special despre taxa radio-tv ci vorbim în această fază doar de un control pe constituţionalitate. Deocamdată am trimis-o la Curtea COnstituţională, ea se va întoarce, mai devreme sau mai târziu, la mine şi atunci vom discuta mai departe."

În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis admite faptul că mulți cetățeni își doresc să se elimine o parte dintre acestea taxe, numai că acest lucru trebuie să se facă coerent și responsabil, caracteristici pe care acest proiect de lege nu le-ar respecta.

Iohannis susţine în motivarea deciziei că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

De asemenea, acuză încălcarea atât a normelor constituţionale, a legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cât şi a legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spune că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.

În sesizarea de neconstituţionalitate, mai scrie că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care serviciile  publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate în continuare, potrivit News.

Iohannis subliniază că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

Şeful statului vorbeşte în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.

Iohannis critică şi eliminarea timbrului de mediu, spunând că sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile în lipsa unor măsuri compensatorii, dar ar încălca şi normele UE în materie.

În final, Iohannis avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit, agreată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.

Legea va merge de la Palatul Cotroceni pe masa judecătorilor de la Curtea Constituțională pentru a fi analizată, urmând ca aceștia să ia o decizie cu privire la această lege.

Preşedintele Klaus Iohannis "este un susţinător al ideii eliminării unor taxe", însă proiectul PSD, în cazul căruia a fost sesizată CCR, este "un caz special", pentru că implică un impact bugetar semnificativ şi nu a fost suficient dezbătut, în special în privinţa taxei radio-TV, a precizat, miercuri, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

"Vreau să subliniez că domnul preşedinte Klaus Iohannis e un susţinător al ideii eliminării unor taxe. Avem prea multe taxe, în esenţă reducerea numărului lor este o idee bună. Cazul de faţă este însă unul special. Vorbim despre o lege cu un impact bugetar semnificativ, care, chiar dacă presupune efecte importante, nu s-a bucurat de etapa normală şi necesară a unei dezbateri publice", a precizat Mădălina Dobrovolschi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui arată că un factor luat în calcul de Iohannis în sesizarea de neconstituţionalitate a fost "graba cu care a fost tratat acest subiect de către Parlament şi care indică un periculos populism electoral".

Legea ridică probleme şi în privinţa taxei radio-tv, mai spune Dobrovolschi, care reiterează faptul că mai multe organisme, de la conducerea SRTv şi SRR, până la sindicate, organisme şi asociaţiile de profil, i-au cerut preşedintelui să nu promulge legea. 

"Drept urmare, domnul preşedinte Klaus Iohannis consideră că Legea privind eliminarea unor taxe şi tarife trebuie supusă unui control de constituţionalitate, înainte de a parcurge următorii paşi spre promulgare", precizează Mădălina Dobrovolschi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri