Klaus Iohannis, discuții despre soarta românilor din Marea Britanie

Data publicării:
Klaus Iohannis, receptie - presidency.ro 2

Drepturile şi interesele românilor care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie sunt prioritare pentru România. Acesta este mesajul pe care preşedintele Klaus Iohannis îl va transmite la Consiliul European ce are loc sâmbătă, la Bruxelles.

Klaus Iohannis, receptie - presidency.ro 2

Printre principalele elemente pe care le va susţine preşedintele Klaus Iohannis la reuniunea de la Bruxelles dedicată Brexit-ului, Administrația Prezidențială a enumerat menţinerea unităţii celor 27 de state membre ale UE în procesul de negociere, diminuarea pe cât posibil a efectelor negative ale ieşirii Marii Britanii din Uniune, menţinerea integrităţii pieţei unice şi asigurarea unui acces egal şi nediscriminatoriu la aceasta pentru companiile şi cetăţenii din toate statele membre, relatează News.ro.

De asemenea, Klaus Iohannis va insista pentru o abordare graduală a negocierilor, prima etapă fiind axată pe ajungerea la un acord privind retragerea Marii Britanii din UE, urmată apoi de negocieri privind viitorul relaţiilor dintre această ţară şi Uniune.

Președintele României va aborda în cursul discuţiilor cu ceilalţi lideri europeni necesitatea păstrării unei pieţe unice, astfel încât firmele şi cetăţenii să aibă acces egal şi nediscriminatoriu la statele europene.

Conform programului, Klaus Iohannis va participa la ora 13.30 (ora României) la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, la ora 14.15 urmând să aibă loc dejunul de lucru al şefilor de stat şi de Guvern. În jurul orei 16.00 este aşteptată conferinţa de presă a preşedintelui Consiliului European Donald Tusk şi a preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Întâlnirea şefilor de stat şi de Guvern are drept scop adoptarea principiilor după care UE îşi va desfăşura negocierile cu Marea Britanie pentru Brexit. Pe agendă s-ar putea afla şi un subiect care a iritat deja puternic Londra: eventuala reunificare a Irlandei sub steagul Uniunii Europene, în contextul Brexitului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri