Klaus Iohannis, după consultările cu partidele: Am propus o comisie specială în Parlament, pentru legile siguranţei naţionale

Data publicării:
consultari

 

Cele mai importante declaraţii ale lui Klaus Iohannis:

"Prevederi legale sunt învechite, inadaptate sau greu de aplicat. Dacă vorbim de legislaţia în domeniul securităţii naţionale, nu mă refer doar la legi despre combaterea terorismului sau servicii secrete, ci şi la legi despre organizarea armatei

În toate discuţiile am subliniat că e nevoie de actualizarea legilor, e nevoie de consultare atât în zona politică, cât şi cu zona societăţii civile, că e nevoie de o abordare care duce la largi majorităţi.

E nevoie de o abordare ce are nevoie de profesionalizare în acest domeniu.

Legile securităţii naţionale nu privesc un partid, ci ne privesc pe toţi, politicieni şi cetăţeni. Legislaţia poate fi stabilă şi bună doar dacă e însuşită de cea mai mare parte a politicienilor şi larg aprobată de societatea civilă .

E foarte important în acest domeniu să înţelegem că pe de o parte avem drepturile civile care trebuie garantate, pe de altă parte avem nevoie de securitate, mai ales securitatea cetăţeanului.

Întregul complex de legi trebuie elaborat astfel încât să fie garantate drepturile şi libertăţile, dar şi cetăţeanul să fie liniştit că statul face tot ce poate pentru a-i garanta securitatea.

Am văzut cu toţii atentatele teroriste şi această este zona pe care nu şi-o doreşte nimeni. Aici aşteaptă cetăţeanul de la stat, de la servicii să facă tot ce se poate face pentru a preveni.

Pentru a putea face aceste lucruri e nevoie de o legislaţie actuală, clară, stabilă, care creează predictibilitate în domeniu.

Din discuţiile cu premierul şi cu partidele s-au desprins câteva chestiuni. Putem vorbi de două pachete legislative:

Primul e format din trei legi: e în procedura avansată în Guvern îmbunătăţirea Legii de combatere a terorismului; a două lege în proceduri este Legea care clarifica situaţia cartelelor prepay. A treia e legea cybersecurity.

Premierul m-a asigurat că aceste trei legi vor parcurge întreagă procedura astfel că la sfârşitul lunii mai vor putea fi trimise în Parlament că iniţiative legislative. Din discuţiile cu partidele, e fezabil să fie votate în această sesiune parlamentară. În cursul lunii iunie ele pot fi trecute prin ambele camere. Aceste lucruri au fost acceptate de toţi

Al doilea pachet e mult mai mare. Conţine legi care nu sunt încă în faza atât de avansată. Unele au o gândire la baza, altele au un prim draft, altele nu au nici un draft. Pentru acest al doilea pachet am propus grupurilor parlamentare o altă abordare.a

Am propus o comisie specială la Parlament, care împreună cu specialişti din Guvern şi instituţiile vizate să elaboreze proiectele de legi, astfel încât în 2017 majoritatea acestor legi să poată fi actualizate.

Acest demers are câteva avantaje certe: în această comisie specială, partidele vor trimite oameni care se pricep în doemniul securităţii naţionale. Aceşti oameni vor fi dintre cei care cu mare probabilitate se vor regăsi în viitorul parlament. În acest fel avem o mare şansă să rezolvăm două lucruri: profesionalizarea parlamentarilor şi crearea unei continuităţi între Parlamente

Nu putem să elaborăm legi bune pentru o perioada scurtă. Securitatea naţională e un domeniu sensibil. Cei care se ocupă trebuie să fie foarte buni cunoscători. Aşa vom avea şansă unei legislaţii îmbunătăţite, asumate de o mare parte din clasa politică, acceptate de societatea civilă

Ce am discutat nu s-a referit la conţinutul acestor legi, nu am discutat detalii.

Acest lucru îl fac specialiştii. Noi am discutat calendarul şi modul de abordare a întregii legislaţii. Avem primul pachet care va fi elaborat destul de repede, dând instituţiilor un cadru în care să acţioneze ferm.

Cu această ocazie am atins o chestiune foarte importantă, numită controlul parlamentar.

Am pornit discuţia de la comisiile care controlează serviciile secrete şi am reuşit să ajungem la o discuţie foarte serioasă pe controlul parlamentar. Cu toţii ne dorim un Parlament puternic, care elaborează legi clare şi care exercită efectiv şi eficient controlul parlamentar.

Acesta e un lucru pe care mi-l doresc foarte mult. Am speranţa că viitorul Parlament va face exact acest lucru".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri