Klaus Iohannis, la întâlnirea cu ambasadorii: „Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu”

Data publicării:
Klaus Iohannis receptie - presidency-2.ro 2

UPDATE 11.45  Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit la Palatul Cotroceni, pe ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti. Este o reuniune în care diplomaţii vor afla care sunt priorităţie României în politica externă. Este vorba despre parteneriatul strategic cu SUA şi apartenenţa la NATO şi la UE, dar şi aderarea cât mai rapidă la spaţiul Schengen. 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că România îndeplineşte toate criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi orice nelămuriri pe acest palier ţin de considerente pur politice, subliniind că rapoartele MCV pozitive arată o recunoaştere a eforturilor de consolidare internă.

„Europa poate garanta prosperitarea şi securitatea tuturor cetăţenilor săi, fără să atenteze la ceea ce a câştigat deja prin respectarea deplină a acestor acumulări. Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu. Aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la Spaţiul Schengen şi prin adoptarea monedei euro”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul discursului susţinut la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.

„Locul României este în Spaţiul Schengen, stat membru cu drepturi egale şi depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier ţin pur de considerente politice”, a mai spus Iohannis. Şeful statului a subliniat că „deficitul cel mai mare de care suferă statele membre UE nu este cel exprimat în bugetele naţionale, ci lipsa încrederii dintre parteneri, care duce la discriminare”. 

„Cred că putem depăşi acest moment. Datoria partenerilor noştri europeni este de a fi corecţi în evaluările lor şi în implementarea regulilor. Credem în reguli care se respectă şi care nu se schimbă în funcţie de interese trecătoare”, a susţinut preşedintele român.

Acesta şi-a exprimat convingerea că, în conformitate cu asigurările primite din partea instituţiilor europene, România va deveni membră Schengen.

„Mai mult decât atât, în spiritul unităţii şi al solidarităţii atât de necesare în prezent, România este pregătită să contribuie la perfecţionarea sistemului Schengen”, a afirmat el. „Suntem convinşi să vor fi urmaţi pe mai departe paşi drepţi, corecţi pentru a începe procesul de phasing out al MCV pentru România”, a conchis Klaus Iohannis.  


Este vorba despre întâlnirea anuală pe care şeful statului o are cu ambasadorii, în cadrul căreia sunt expuse priorităţile de politică externă ale României.

La începutul acestei luni, Klaus Iohannis a declarat că principalii trei piloni ai politicii externe rămân, şi anul acesta, parteneriatul strategic cu SUA şi apartenenţa la NATO şi la UE.

Şeful statului a precizat că, pentru ţara noastră, este importantă şi aderarea cât mai rapidă la spaţiul Schengen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri