Klaus Iohannis a condus ședința de Guvern: „Sunt doi elefanți în încăpere”. Angajamentul premierului

Data actualizării: Data publicării:
170118_IOHANNIS_GRINDEANU_18_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a condus, miercuri, ședința de Guvern de la Palatul Victoria. Presa a vehiculat că Guvernul va adopta astăzi o OUG privind amnistia și grațierea. Ordinea de zi a Executivului nu a fost publică înainte de începerea ședinței, un lucru atipic în ultima perioadă. Sorin Grindeanu i-a promis că, în viitor, astfel de modificări vor fi anunțate public înainte de a fi discutate.

170118_IOHANNIS_GRINDEANU_18_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare 9:55. A început ședința de Guvern. „Avem o ședință de Guvern ordinară. Salut prezența domnului Klaus Iohannis, care conform Constituției prezidează ședința de Guvern”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

„Am o premieră astăzi, este prima dată când particip la o ședință de Guvern. Am decis în această dimineață să fac o vizită domnului prim-ministru. Am avut o discuție foarte aplicată și cu concluzii consensuale”, a declarat Klaus Iohannis.

„Sunt foarte mulțumit de felul în care vă faceți cu toții datoria”, le-a mai spus președintele miniștrilor. 

Sorin Grindeanu a afirmat că ordinea de zi prevedea chestiuni legate de buget însă nu a pomenit de ordonanțele de urgență privind justiția, moment în care Klaus Iohannis a luat cuvântul și a declarat că „sunt doi elefanți în încăpere: grațierea și modificarea codurilor penale”.

Klaus Iohannis a mai spus că a ajuns la un consens cu Sorin Grindeanu, care "s-a angajat" că nu vor fi băgate pe ordinea de zi suplimentară aceste chestiuni și nici peste noapte înainte de ședințele viitoare.

„Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere dar nu se vede. Sunt doi elefanți, ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Evident că și despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineață. Domnia sa mi-a spus că discuția avusese loc cu anumiți colegi din Guvern și că nu vor a fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni grațierea și modificarea codurilor penale”, a declarat Klaus Iohannis.

„Subliniez și sper să fie în asentimentul domnului prim-ministru, s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio ședință de Guvern. Imediat ce documentele vor fi clarificate, evident ministrul Justiției, a doamnei ministru de Interne și a doamnei ministru delegat pentru Afaceri Europene să fie puse în transparență. Adică, mai clar, să fie date spre consultare tuturor entităților prevăzute de lege: CSM, organizații profesionale, organizații ale judecătorilor și bineînțeles opiniei publice. Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni și, subliniez, înainte să ajung eu la Guvern domnul prim-ministru a analizat cu maximă responsabilitate aceste chestiuni și așa a fost posibil ca în 20 de minute să ajungem la consens”, a mai spus șeful statului.


Actualizare 9:50. Ședința de Guvern întârzie de douăzeci de minute. 


Președintele Klaus Iohannis, premierul Sorin Grindeanu și ministrul Justiției Florin Iordache au o scurtă discuție la această oră, înainte de ședința propriu-zisă de Guvern. 

HotNews a relatat, citând surse guvernamantale, că Executivul va adopta, astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă care aduce o serie de modificari importante în legislaţia penală, dar nu este clară întinderea lor.

Potrivit sursei citate ar urma să fie graţiate o serie de pedepse şi, pe lângă graţiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislaţia în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului.

Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA, a atras atenția aseară, la Digi24, că 30% din dosarele de la DNA sunt abuz în serviciu. E vorba de 2.200 de dosare dintr-un total de 7.500 de dosare.

Președintele are dreptul, potrivit Constituției, să conducă ședințele de Guvern.

„Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”, se arată în articolul 87 din Constituție.

Articolul mai menționează că „Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”.

Ședința de astăzi ar fi trebuit să fie condusă de vicepremierul Sevil Shhaideh.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu i-a delegat, marţi, atribuţiile de şef al Executivului, de miercuri până luni, cât timp el se va afla în Statele Unite ale Americii pentru a participa la inaugurarea preşedintelui ales, Donald Trump.

Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a adresat un mesaj noii majorităţi parlamentare. A spus că dovada maturităţii acesteia va fi modul în care abordează schimbările legislative din domeniul siguranţei naţionale şi al justiţiei, în care a invocat o posibilă lege a amnistiei şi graţierii.

O reacție pe acest subiect a avut și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Dezincriminarea unor infracțiuni ca abuzul în serviciu ar duce la închiderea unor dosare cu prejudicii totale de sute de milioane de euro, a spus procurorul-șef.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, că decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului şi că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu „eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri